latinica  ћирилица
02/04/2020 |  16:16 ⇒ 16:16 | Autor: SRNA

Više od 300 lica kažnjeno sa po 500 KM zbog kršenja policijskog časa

Više od 300 lica u Kantonu Sarajevo do sada je kažnjeno novčanom kaznom od 500 KM zbog kršenja mjere zabrane kretanja u vrijeme policijskog časa.
MUP Kantona Sarajevo - Foto: ilustracija
MUP Kantona SarajevoFoto: ilustracija

Mirza Hadžiabdić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo naveo je da je sankcionisano više od 20 lica starijih od 65 godina koja nisu poštovala zabranu kretanja, te da je u pet slučajeva podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv maloljetnih lica koja nisu poštovala zabranu kretanja.

- Osim činjenice da će te osobe prekršajno odgovarati, kada je riječ o maloljetnicima, prekršajno mogu odgovarati i njihovi roditelji zbog propuštanja dužnog staranja. Ukoliko se utvrdi da je to razlog činjenja prekršaja biće sankcionisani iznosom od 400 do 1.200 KM, u skladu s odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantona Sarajevo - pojasnio je Hadžiabdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je najavio je da će Uprava policije u narednom periodu sprovoditi aktivnosti na izvršavanju mjere prinudne izolacije za sve one koji krše mjere izolacije izrečene od inspekcijskih organa.

- Osim prinudnog odvođenja u za to namijenjen objekat, oni će snositi i sankcije u skladu sa važećim zakonima koji definišu tu oblast -  rekao je Hadžiabdić.