latinica  ћирилица
02/04/2020 |  17:24 ⇒ 17:34 | Autor: SRNA

Zahvalnost Srbiji za ukidanje policijske pratnje kamionima

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske zahvalilo je danas Vladi i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije što su uvažili apele Vlade Republike Srpske i ukinuli policijsku pratnju teretnim vozilima u međunarodnom saobraćaju.
Ministarstvo saobraćaja i veza (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo saobraćaja i veza (foto: ilustracija)Foto: RTRS

- Odluka Vlade Srbije jako je značajna za prevoznike jer omogućava brži promet robe, posebno ako uzmemo u obzir da je transportni sektor u regionu od početka epidemije virusa korona na ovim prostorima opterećen velikim gužvama i čekanjima na graničnim prelazima i formiranjima konvoja, što je kao posljedicu imalo i narušavanje privrednog ambijenta - saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Ministarstvo je pozdravilo odluku Vlade Srbije, ističući da se omogućavanjem bržeg protoka teretnog saobraćaja i smanjenjem zadržavanja na graničnim prelazima, prevoznicima olakšava svakodnevna djelatnost i poštovanje rokova prijema i isporuke robe.

- Samim tim, otklanjaju se barijere u određenim privrednim granama, koje su zbog problema u isporuci sirovina imali prekide u proizvodnji i distribuciji robe - dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da je Republički štab za vanredne situacije na sjednici 24. marta donio zaključak o rješavanju pitanja teretnog drumskog saobraćaja, kojim je od Savjeta ministara zatraženo formiranje tima za pregovore sa Srbijom i Hrvatskom o pitanju odvijanja teretnog drumskog saobraćaja i da se tranzit kroz ove zemlje odvija bez formiranja konvoja.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske je, u skladu sa ovim zaključkom, uputilo dopise Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci i Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, kojima ih obavijestilo o problemu i zamolilo da se uključe u rješavanje ovog pitanja.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije obavijestilo je u ponedjeljak, 30. marta, Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske o odluci da se omogućava odvijanje bilateralnog prevoza robe između Republike Srpske i Srbije bez formiranja konvoja i policijske pratnje, kao i da se tranzit teretnih vozila kroz Srbiju odvija bez formiranja konvoja.

- U dopisu Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije zatražilo je da na graničnom prelazu Vardište bude omogućen i tranzitni teretni saobraćaj, te je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske pokrenulo inicijativu za rješavanje ovog pitanja kod Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara - ističe se u saopštenju.