latinica  ћирилица
02/04/2020 |  17:38 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

"Podrži heroje" - u akciji i udruženja iz Srpske, Italije i Francuske

Po proglašenju pandemije, zajedničke borbe cijelog čovječanstva protiv jednog neprijatelja, u Savezu Srba Slovenije osjetili su potrebu i dužnost da se organizuje pomoć za sva tri zdravstvena sistema, država i entiteta koji čine njegovo vezivno tkivo - Sloveniju, Srbiju i Republiku Srpsku.
Podrži heroje -
Podrži heroje

Savez Srba Slovenije zajedno sa Nacionalnim savjetom Slovenaca Srbije, pokreće humanitarnu akciju pod nazivom "Podrži heroje!".

Pored primarnog problema, sa kojim se hvataju u koštac heroji današnjice, medicinski radnici se, nažalost, suočavaju sa još jednim velikim problemom - nestašicom neophodne osnovne medicinske opreme. Zbog toga svijet danas broji nekoliko desetina hiljada oboljelih zdravstvenih radnika i veliki broj umrlih.

Kako bi spriječili da se takve brojke ispisuju u našim domovinama i pomogli u borbi udruženjima koja su pokrenula akciju, Savezu Srba Slovenije su se danas pridružila udruženja Srba iz Francuske, Italije i Republike Srpske.

Savez Srba Francuske /Union des Serbes de France/, kao krovna organizacija svih srpskih klubova, udruženja i pojedinaca na teritoriji Francuske djeluje već dugi niz godina. Đuro Ćetković, predsjednik ovog saveza, izjavio je da je evidentno kolike će i kakve posljedice nastati nakon izlaska iz ovog svjetskog karantina i da je jedini spas u ujedinjenju srpske dijaspore u cijeloj Evropi.

- Ušli smo u ovu akciju kao savez, sa svim resursima koje imamo na raspolaganju, zato što smo stava da se dijaspora mora ujediniti i to smatramo kao jedinu ispravnu ideju u ovoj vanredno teškoj situaciji. Ujedinjenje mora da se manifestuje u dva paralelna kolosjeka - prvi je pomoć Srbiji i Srbima u regionu, a drugi lobiranje za Srbiju prema institucijama zemalja u kojima živimo. Ova humanitarna akcija bi mogla biti najljepši početak toga i vjerujem da hoće - kaže Ćetković.

Podrška stiže i iz Saveza Srba u Italiji /Unione dei serbi in Italia/, kao dugogodišnje krovna organizacije svih udruženja, društava i pojedinaca Srba u Italiji i Humanitarne organizacije "Koreni" iz Italije, kao najaktivnije humanitarne organizacije na tom prostoru, koja bilježi uspješan višegodišnji humanitarni rad usmjeren prema Srbiji i sarađuje sa Italijanskim udruženjima i pojedincima. U ime te dvije organizacije, obratio se Dejan Kusalo, koordinator akcije za Italiju:

- Ova akcija će objediniti nekoliko veoma važnih pitanja Srba i u dijaspori i u matici. Na prvom mjestu je ono što i sam naziv akcije kaže - pomoć herojima. Na drugom mjestu je buduća saradnja svih naših društava, koja je sa ovakvim humanim povodom, počela na najčistiji mogući način i to zaista mnogo obećava.

Humanitarno udruženje Odbor za Kosovo i Metohiju iz Banjaluke jedna je od najistaknutijih humanitarnih organizacija iz Republike Srpske kojoj je osnovni cilj pomoć Srbima na Kosmetu

- Da nas muka spaja i pokreće srpsku svijest, slogu i zajednički duh srpskog naroda u dijaspori, Srbiji, Republici Srpskoj, Kosovu i Metohiji u ovim teškim vremenima i pošasti koja se zove virus korona, a koja je snašla cijeli svijet, pokazuje i Savez Srba Slovenije koji je sada snašao snage i volje da pokrene pomoć i humanitarnu akciju "Podrži heroje" za zdravstvo i prikupi neophodnu zdravstvenu opremu za Srbiju, Republiku Srpsku i Sloveniju - kaže Milorad Arlov, predsjednik ovog odbora.

Arlov je dodao da vjeruje da će ovaj projekat podržati i srpska dijaspora iz drugih država u Evropi i svijetu.

- Veliko hvala za Srbe u Sloveniji i cijeloj dijaspori koja se odazove na ovaj poziv i neka uvijek spski zajednički duh ostane, u dobru i u zlu - rekao je on.

Koordinator akcije "Podrži heroje", Vladimir Kokanović iz Saveza Srba Slovenije, ne krije zahvalnost i oduševljenje na ukazanom povjerenju novih saboraca u ovoj akciji i poziva sve organizacije, Saveze Srba iz regiona i Evrope, privredne subjekte, sve javne ličnosti, ali i pojedince koji su u mogućnosti da se pridruže ovoj borbi i učine dobro djelo za heroje današnjice.

- Izuzetno me raduje novost da se naši dragi prijatelji iz Italije, Francuske i Republike Srpske priključuju našoj akciji i pomoći herojima. Takođe očekujemo u skorije vrijeme još saboraca koji će se odazvati na naš već upućen poziv, ali o tome ćemo kad se desi. Siguran sam da će se ovdje pokazano jedinstvo srpske dijaspore odraziti i na buduće projekte svih naših saveza i društava. Zajedno smo jači - poručuje Kokanović.

Savez Srba Slovenije osnovan je u cilju objedinjavanja rada svih srpskih udruženja i saveza u Sloveniji, u pravcu očuvanja srpskog identiteta, kulture i jezika, kao i održavanja veza sa maticom, te unapređenja i iskorištavanja potencijala srpske zajednice u Sloveniji. Osnivanjem Saveza, ovdašnja srpska zajednica je dobila jedinstvenu krovnu organizaciju koja će legitimno zastupati njene interese pred slovenačkim institucijama.

Izvor: sss-zss.si