latinica  ћирилица
03/04/2020 |  08:28 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

U Srpskoj sedam novih slučajeva; Ukupno 274 zaražena (VIDEO)

U Republici Srpskoj potvrđena je sedam novih slučajeva virusa korona, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

U posljednja 24 časa testirane su 343 osobe.

- Od sedam novih, imamo tri žene i četiri muškarca. Dvije osobe su iz Bijeljine i po jedna iz Banjaluke, Teslića, Kotor Varoši, Mrkonjić Grada i Istočne Ilidže - rekao je Šeranić.

Naveo je da se u Srpskoj 10.393 osoba nalazi pod zdravstvenim nadzorom, a da je iz nadzora izašlo 10.032.

On je istakao da se do sada 21 osoba oporavila od virusa korona, od kojih su dvije iz Čelinca, a ostale iz Banjaluke.

U Republici Srpskoj je umrlo šest osoba od posljedica Covida-19.

Šeranić je istakao da je pozitivna na virus korona i jedna doktorica iz Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ u Banjaluci.

- Riječ je o porodičnom kontaktu sa suprugom, koji je bio pozitivan. Ona od 26. marta nije radila i bila je u izolaciji od momenta kada je utvrđeno da je njen suprug pozitivan - naglasio je Šeranić.

On je dodao da je 13 zdravstvenih radnika u Srpskoj zaraženo virusom korona, a većina ih je zaražena u spoljnoj sredini i nije bilo direktnog kontakta u zdravstvenoj ustanovi.

- Imamo dva ili tri lica u UKC koji su zaraženi u direktnom kontaktu sa nekim od kolega. Dobro je da su svi kontakti u UKC testirani i da su negativni na virus korona. Njih i dalje pratimo i testiramo po metodi slučajnog uzorka. U ovakvim vrstama epidemija je nemoguće očekivati da virus ne uđe u zdravstvenu ustanovu - kaže Šeranić.

U UKC se, kako je naveo, liječi 96 pacijenata od kojih je 37 sa teškom kliničkom formom oboljenja, na respiratoru je sedam lica, a u izolaciji 13 pacijenata koji imaju simptome i čekaju nalaze.

Na staroj lokaciji Pulmologije u Banjaluci nalazi se 39 lica sa srednjom ili lakšom kliničkom slikom.

- U Gradišci i Bijeljina imamo po tri, a u Doboju dva pacijenta. U Srpskoj su ukupno 104 lica na liječenju od oboljenja izazvanog virusom korona - rekao je Šeranić.

Istaka je da je Srpska još u fazi epidemije.

- Nastavićemo pratiti sve rezultate. Dobro je da kada uradimo ovakve uzorke, kao što je današnji, da imamo manje pozitivnih. To znači da su negativni kontakti lica koja su pozitivna - pojasnio je Šeranić, navodeći da je do sada obavljeno 2.320 testiranja.

Govoreći o strukturi lica koja su pozitivna na virus korona, Šeranić je naveo da je riječ o 150 muškaraca i 124 žene.

- Kada je riječ o starosnoj strukturi, najviše zaraženih imamo u grupi od 30 do 65 godina - 182. Mlađih od 15 godina je osam, a onih u rasponu od 15 do 30 godina 48. Dobro je da imamo što manji broj lica starijih od 65 godina. U grupi od 65 do 74 godine imamo 21 lice, a u kategoriji od 75 godina i starijih 15 osoba - rekao je Šeranić.

On je poručio da će slika biti bolja što građani više budu poštovali preporuke i umanjili socijalne kontakte.

- Na taj način ćemo onemogućiti da virus zarazi lica starija od 65 godina i imaćemo bolju sliku u pogledu lica koja potencijalno mogu da izgube život zbog ovog oboljenja. Imam priliku da vidim da smo uzorni u poštovanju preporuka i treba tako da nastavimo - naglasio je Šeranić,

Ukupan broj zaraženih virusom korona u Srpskoj iznosi 274.