latinica  ћирилица
03/04/2020 |  08:52 | Autor: SRNA

Članice Savjeta bezbjednosti zatražile sastanak zbog virusa korona

Devet od ukupno 15 država članica Savjeta bezbjednosti UN zatražilo je da se organizuje sastanak putem interneta kako bi se razgovaralo o uticaju virusa korona na sva pitanja koja su na dnevnom redu Savjeta, izjavio je neimenovani izvor iz organizacije.
Savjet bezbjednosti (foto:Sputnik / Dmitriй Astahov) -
Savjet bezbjednosti (foto:Sputnik / Dmitriй Astahov)

Izvor za TASS navodi da su privremene članice Belgija, Dominikanska Republika, Vijetnam, Njemačka, Indonezija, Niger, Sent Vinsent i Grenadini, Tunis i Estonija zatražile održavanje sastanka.

Neimenovani diplomata rekao je da za sada nije određen datum održavanja sastanka, ali da se očekuje da će on biti održan u zatvorenom formatu, te da će na njemu učestvovati i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Sastanak je duže vrijeme odgađan, jer pitanje pandemije nije na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti UN. Međutim, sada članice smatraju da je razumno razgovarati o uticaju pandemije na pitanja kojima se bavi Savjet.

Članice smatraju da treba razgovarati posebno o projedlozima Guteresa u vezi sa ublažavanjem sankcija određenim zemljama, prekidu sukoba, humanitarnoj pomoći i uticaju pandemije na mirovne misije.

U svijetu je do sada od posljedica zaraženosti virusom korona preminulo više od 50.000 ljudi.