latinica  ћирилица
03/04/2020 |  11:51 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

Dodik: Pogubna politika Centralne banke BiH (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je politika Centralne banke BiH pogubna jer ta finansijska institucija ne odgovara na izazove sa kojima se suočava BiH.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- U Centralnoj banci imamo ljude koji, nažalost, isključivo slušaju strance. U državama iz kojih dolaze ti stranci centralne banke rade sve da bi spasile privredu, a ovdje traže da bude zadržana postojeća politika Centralne banke - istakao je Dodik.

On je novinarima u Banjaluci rekao da postoji 450 miliona evra viška iznad pokrića konvertibilne marke, što znači da Centralna banka BiH u ovom trenutku može obezbijediti oko 900 miliona KM sa pokrićem.

- Evropska centralna banka, federalne rezerve SAD i drugi emituju novac bez ikakvog pokrića, a mi ne koristimo ni ono za šta imamo pokriće - kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, smanjenjem stope obavezne rezerve koje komercijalne banke drže kod Centralne banke BiH sa 10 na pet odsto bila bi obezbijeđena novčana masa od 2,5 milijardi KM za cijelu BiH.

- U tom slučaju sa komercijalnim bankama treba samo napraviti dogovor da one taj novac plasiraju privredi i stanovništvu. Time bi bili stvoreni uslovi za realizaciju podsticaja o kojima mi govorimo - naveo je Dodik.

Komercijalne banke, dodao je on, imaju više novca od obavezne rezerve, a Centralna banka primjenjuje negativnu kamatnu stopu što znači da joj plaćaju za čuvanje viška novca.

- Ranije sam bio spreman da podržim prijedlog da se ukine negativna kamata na iznose iznad obavezne rezerve. Sada smatram da je vrijeme da zatražimo da negativna kamata bude značajno veća kako bi banke morale da plasiraju novac koji imaju. Uvjerili smo se da su neke banke spremnije da plate negativnu kamatu Centralnoj banci, nego da kupe obveznice Vlade Republike Srpske koje im garantuju veći prinos od kamata - naglasio je Dodik.

On je poručio da banke moraju da dijele sudbinu društva, te da se ne može prihvatiti to da svojim restriktivnim mjerama, iznošenjem novca ili na neki drugi način umanje šanse za reagovanje na krizu izazvanu epidemijom virusa korona.