latinica  ћирилица
03/04/2020 |  14:12 | Autor: SRNA

Gverić: Pomažemo medicinarima jer oni štite sve građane

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić izjavio je danas da obezbjeđivanjem zaštitnih vizira žele da pomognu medicinskim radnicima u Republici Srpskoj i zaštite ih jer oni štite sve građane.
Inovacioni centar - Foto: RTRS
Inovacioni centarFoto: RTRS

- U koordinaciji sa Ministarstvom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo dobili smo prvu donaciju od 4.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje. Danas bi trebalo biti distribuisano prvih 500 zaštitnih vizira. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo utvrdiće kojim zdravstvenim ustanovama su zaštitni viziri najpotrebniji i koliko će kojoj biti dostavljeno", rekao je Gverić Srni.

Prema njegovim riječima, pokušaće do večernjih časova da sastave i više od 500 zaštitnih vizira kako bi i sutra mogli da ih isporučuju zdravstvenim ustanovama, a da će ostatak pokušati sastaviti u ponedjeljak i utorak, 6. i 7. aprila, radeći u dvije smjene.

- Sva preduzeća koja djeluju u okviru Inovacionog centra su nam se javila da bi njihovi radnici pomogli u sastavljanju vizira. Uspjeli smo da saradnju na polju inovacija, predstavljanja novih tehnologija i razvoja malih i srednjih preduzeća produbimo kroz zajednički humanitarni rad u borbi protiv pandemije - kaže Gverić.

On je rekao da Inovacioni centar Banjaluka odranije sarađuje sa firmama koje se bave tehničkim i tehnološkim procesima, odnosno novom proizvodnjom, uključujući i "Tri de Republiku" koja se bavi tri de modeliranjem.

- Kada se desila ova situacija i kada smo vidjeli da i medicinskim radnicima nedostaju zaštitni viziri tražili smo podršku ili materijal koji je teško nabaviti. Oni su napravili neformalnu grupu sa asocijacijom `Vizionari Srbije` kako bi pomogli u zaštiti medicinskog osoblja i donirali nam 4.000 zaštitnih vizira, iako su i oni pod velikim pritiskom jer žele da pokriju 80 odsto potreba Srbije, Republike Srpske i Crne Gore - naglasio je Gverić.

On je dodao da je planirana još jedna isporuka od oko 4.000 komada tako da bi u kratkom periodu mogli obezbijediti oko 8.000 zaštitnih vizira za medicinsko osoblje u Srpskoj.