latinica  ћирилица
03/04/2020 |  15:09 ⇒ 15:34 | Autor: RTRS

Instrukcija o načinu privremene isplate penzija i drugih primanja

Ministarstvo finansija Republike Srpske je objavilo Instrukciju o načinu privremene isplate penzija, invalidnina, socijalnih davanja i sličnih primanja sa bankovnih računa za lica sa navršenih 65 i više godina života koja su pod trenutnom zabranom i/ili ograničenjem kretanja na teritoriji Republike Srpske zbog sprečavanja širenja virusa korona.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Iz Ministarstva navode da je korisnicima, u cilju olakšavanja isplate penzija i drugih primanja za vrijeme trajanja vanrednog stanja uzrokovanog aktuelnom pandemijom virusa korona, omogućeno da podizanje novčanih sredstava sa bankovnog računa obave na dva načina:

- ovlaštenjem drugog lica putem jednokratne punomoći, za koju nije potrebna ovjera kod nadležnog organa već samo lični dokumenti punomoćnika i korisnika primanja. Maksimalan iznos za isplatu ovim putem ne može biti veći od iznosa jedne mjesečne penzije ili drugog mjesečnog primanja

- ličnim odlaskom u banku koja je dužna organizovati radno vrijeme u satima kada je licima sa 65 i više godina starosti dozvoljeno kretanje.

Detalji Instrukcije kao i obrazac punomoći dostupni su na internet adresi Ministarstva finansija Republike Srpske (sekcija - Sanacija posljedica virusa korona).