latinica  ћирилица
03/04/2020 |  15:54 | Autor: SRNA

CIK nema ništa sa javnim konkursom za izbor svojih članova

Centralna izborna komisija BiH saopštila je danas da kao samostalan, nezavisan i nepristrasan organ, nastavlja ostvarivati svoja prava i dužnosti u skladu sa Ustavom, zakonom, poslovnikom i drugim aktima, te da je posvećena aktivnostima iz svoje nadležnosti od kojih se najaktuelnije odnose na pripreme u vezi sa lokalnim izborima čije je održavanje planirano u ovoj godini.
CIK BiH -
CIK BiH

U saopštenju se navodi da je CIK na jučerašnjoj sjednici usvojio zaključak o dostavljanju odgovora na zahtjev koji je 31. marta potpisala predsjednik Komisije za izbor i imenovanje članova CIK-a Borjana Krišto, odnosno o postupanju Komisije po javnom konkursu za izbor pet članova ove institucije objavljenom 20. marta u "Službenom glasniku BiH".

- Kako se predmetnim zahtjevom traži postupanje po zakonu i odlukama Komisije donesenim prije stupanja na snagu odluke o izboru i stupanju na dužnost i prestanku dužnosti članovima CIK-a BiH, to jest prije 11. marta, uvažavanjem ove činjenice i postupanjem u skladu sa članom 2.6a Izbornog zakona BiH, CIK pravno ni faktički nije u mogućnosti učestvovati u realizaciji odluka Komisije - ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da CIK nije objavio javni konkurs za izbor i imenovanje svojih pet članova putem medija, niti je konkurs objavljen na zvaničnoj internet stranici ove institucije.

- Takođe, CIK na svojoj zvaničnoj internet stranici nije objavio obrasce za prijavu na konkurs, niti je u mogućnosti zaprimati prijave na predmetni Јavni konkurs. Svako suprotno postupanje CIK-a bilo bi protivno odluci o izboru i stupanju na dužnost i prestanku dužnosti članovima CIK-a, koja je stupila na snagu 11. marta, te s tim u vezi relevantnim odredbama Izbornog zakona BiH - poručuju iz ove institucije.

Komisija za izbor i imenovanje članova CIK-a objavila je 20. marta u Službenom glasniku BiH javni konkurs za izbor po dva člana CIK-a iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te jednog iz reda Hrvata.

U konkursu je navedeno da se prijave podnose CIK-u na propisanom obrascu koji se može dobiti u Komisiji ili na njenoj internet stranici.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 11. marta izabrao je Vanju Bjelicu Prutina i Јovana Kalabu za nove članove CIK-a iz reda srpskog naroda, te reizabrao Ahmeta Šantića i Suada Arnautovića, bošnjačke članove Komisije.