latinica  ћирилица
03/04/2020 |  15:59 | Autor: SRNA

Brnabić: Zahvalnost za pomoć u najtežem danu za Srbiju od početka epidemije

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je Rusiji što je poslala svoj tim i pomoć upravo na dan kada Srbija bilježi najveću smrtnost i broj zaraženih od početka epidemije i kada se, kako je rekla, boji da počinje eksponencijalni rast oboljelih.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

Ona je navela da je Srbija od juče od posljedica virusa korona izgubila osam građana, te da ih je najviše, 305, zaraženih u 24 časa.

- Samo u ovakva naša tri dana naši kapaciteti pucaju. Bez obzira na svu podršku koju imamo i od Rusije i od Kine i od EU i SAD - rekla je Brnabićeva na ceremoniji primopredaje ruske humanitarne pomoći na Aerodromu Batajnica.

Brnabićeva je još jednom pozvala građane Srbije na disciplinu bez koje, kako je rekla, ništa i nikakva pomoć ne vrijedi, te zahvalila Rusiji što je uz Srbiju u ovom trenutku.

- Imamo mi svega, ali bez discipline ne možemo da pobedimo. Nama je ovo prvi put da imamo 40 odsto pozitivnih u odnosu na broj testiranih. To je zastrašujuće - rekla je Brnabićeva.

Ona je upozorila da Srbija neće ponoviti greške drugih zemalja i da će uvesti najrestriktivnije mjere, bez obzira što će je neki njeni građani kritikovati, a što čine i sada.

- Nemojte tapšati lekarima ako ćete i dalje izlaziti preko dana i biti `kul`. Nemojte, ako izlazite po danu i imate kontakte, nemojte uveče da tapšete lekarima koji se bore za živote. Sve je džabe. Nema dovoljno respiratora, lekara i tehničara, ako pojedinac u društvu nije dovoljno odgovoran i solidaran - naglasila je Branbićeva.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksndar Bocan-Harčenko poručio je da će Rusija pružiti svoju pomoć i partnerstvo Srbiji u najtežim danima za cijelo čovječanstvo.

On je rekao da mu pomoć koja je iz Rusije stigla Srbiji daje nadu da će sve biti zajednički prevaziđeno.

- Sada imam takav osećaj. Pomoć je došla na osnovu odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina, a nakon njegovog razgovora sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Pomoć dostavlja naše Ministarstvo odbrane. Takva akcija nije nešto novo u našim odnosima. Potvrđuje se čvrsto i stvarno prijateljstvo - rekao je ruski ambasador.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je najvaćniji segment ruske pomoći Srbiji ljudski faktor, odnosno to što su u Srbiju upućeni vrhunski profesionalci spremni da pomognu srpskom narodu, bez obzira na rizik koji to nosi.

- Ubeđen sam da pomoć dolazi na vreme i doprineće da se situacija okrene na bolje. Hvala vam prijatelji i braćo što ste sa nama u najtežem danu u borbi protiv virusa korona, sada kada smo ušli u petu nedelju borbe i kada nam predstoje dve teške nedelje - rekao je Vulin.