latinica  ћирилица
03/04/2020 |  16:50 | Autor: SRNA

Čović: Potrebna koordinacija svih institucija u BiH u donošenju mjera

 Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je danas video sastanak koordinacije zvaničnika HDZ-a BiH zakonodavne i izvršne vlasti sa nivoa BiH na kome je istaknut značaj dobre saradnje i koordinacije svih institucija u BiH pri donošenju planiranih mjera zaštite zdravstvenog sistema, a potom i privrede.
Dragan Čović - Foto: SRNA
Dragan ČovićFoto: SRNA

- Ekonomski plan oporavka mora biti prioritet, istaknuto je na video-sastanku, na kome je analizirana mogućnost pomoći i solidarnosti EU i međunarodnih institucija koje su usljed pojave pandemije virusa korona, planirale programe pomoći za stabilno održavanje finansijskog sistema - saopšteno je iz HDZ-a.

Na sastanku je naglašeno da je potrebno krenuti s konkretim mjerama i planom oporavka privrede kako bi se ubrzano riješio ovaj problem.

- Predložene mjere moraju podrazumjevati visok stepen svijesti o trenutku u kome se trenutno nalazimo, sve mora biti usmjereno na oživljavanje posrnule privrede. Takođe, naglašeno je kako se mora biti u svakodnevnoj komunikaciji s ljudima na terenu, kao i privrednicima te slušati njihove prijedloge i molbe, a onda u koordinaciji donositi određene mjere - navode iz HDZ-a.

Iz ove stranke smatraju da plan oporavka mora biti sveobuhvatan, te sadržavati konkretene mjere pomoći malim zanatima, malim, srednjim i velikim preduzećima, te je potrebno uskladiti i zakonske smjernice i odluke kako bi se nakon krize oživjela privreda.

- Ključno je ublažiti posljedice pada javnih prihoda, održati fiskalnu stabilnost BiH, te povećati podrške provredi, oblasti zdravstva i socijalna davanja -  zaključeno je na video sastanku koordinacije zvaničnika HDZ-a BiH zakonodavne i izvršne vlasti sa nivoa BiH.