latinica  ћирилица
03/04/2020 |  17:18 ⇒ 21:29 | Autor: RTRS

Zdravstvene ustanove snabdjevene lijekovima koje nabavlja Fond

Svi domovi zdravlja i bolnice u Republici Srpskoj za koje Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nabavlja lijekove za sada su dobro snabdjevene ovim lijekovima, uprkos pandemiji virusa korona.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS

- Iako je u Republici Srpskoj vanredno stanje trenutno ne postoji zastoj u isporuci lijekova, te očekujemo da tako bude i u narednom periodu - navedeno je u saopštenju Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Napominju da je Fond u prethodnom periodu završio najveći dio javnih nabavki za lijekove koji se nalaze na listama domova zdravlja i bolnica i u stalnom je kontaktu sa dobavljačima koji navode da se isporuka lijekova u zdravstvenim ustanove sprovodi planiranom dinamikom.

- Osiguranici sa hroničnim oboljenjima, poput dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, astmatičara, osiguranika koji su na dijalizi i slično, kao i trudnice i djeca, uprkos novonostaloj situaciji, nemaju razloga za brigu - navode iz Fonda.

Ističu da u skladu sa epidemiološkom situacijom kao i preporukama Vlade Republike Srpske sa posebnom pažnjom prate dešavanja na svjetskom tržištu lijekova, kako bi u slučaju potrebe adekvatno reagovali.

- Sve apoteke koje imaju ugovor sa FZO Srpske su uredno snabdjevene, te podsjećamo da Fond finansira više od 1500 lijekova nezaštićenih naziva i da za sada ne postoji bojazan da će doći do nestašica ovih lijekova, posebno iz razloga što na listama i A i B za većinu oboljenja postoje paralele - dodaje se u saopštenju.

Kažu da u ovom trenutku Republici Srpskoj ne prijeti nestašica lijekova, a prema analizama koje je Fond radio zbog novonastale situacije, takvo stanje se očekuje i u narednom periodu.

- Fond je vodeći računa o očekivanom porastu potražnje za određenu grupu lijekova koji se koriste u terapiji oboljelih od COVID - 19 za koje je ranije uredno sprovedena nabavka za uobičajenu potrošnju, pokrenuo aktivnosti za obezbjeđivanje dodatnih količina, između ostalog i molbom za pomoć oko nabavke 27 lijekovainstitucijama Republike Srbije, jer u tim količinama nisu bili dostupni kod domaćih dobavljača. U međuvremenu su obezbijeđene i ugovorene količine koje mogu odgovoriti i višestruko većoj potrošnji od uobičajene u narednom periodu - saopšteno je iz Fonda.

Podsjećaju i da je Fond u skladu sa preporukama Vlade Srpske i u cilju sprječavnja širenja virusa korona produžio finansiranja zdravstvenih usluga za svo stanovništvo do 30. aprila ove godine. Dakle, do tog perioda nije potrebna ovjerena zdravstvena knjižica, jer je Fond preuzeo na sebe finansiranje zdravstvenih usluga za sve građane u javnim zdravstvenim ustanovama.

Ističu da će Fond ći dalje pratiti epidemiološke smjernice i mjere nadležnih i u vezi sa tim donositi adekvatne mjere predostrožnosti koji imaju za cilj suzbijanja širenja virusnih infekcija.

- Poštujući preporuke Republičkog štaba za vanredne situacije, Fond radi ograničenim kapacitetom, ali i dalje nesmetano obavlja svoju funkciju, poput nabavke lijekova i drugih hitnih stvari - navodi se u saopštenju.

Apeluju još jednom na građane da bez preke potrebe ne dolaze u poslovnice Fonda i da sačekaju sa predajom dokumentacije koja nije hitna, poput zahtjeva za refundaciju i slično kako bi se izbjegle gužve i veći broj okupljanja ljudi na jednom mjestu.