latinica  ћирилица
03/04/2020 |  17:35 | Autor: SRNA

Rodoljub Drašković daje milion KM ugroženim Hercegovcima

Investitor Rodoljub Drašković izdvojiće 1.000.000 KM za domaćinstva u Hercegovini koja su ekonomski pogođena novonastalom situacijom, rekao je danas izvršni direktor Saveza opština i grada istočne Hercegovine Luka Petrović.
Rodoljub Drašković (Foto: swisslion-takovo) -
Rodoljub Drašković (Foto: swisslion-takovo)

Petrović je rekao da je Drašković svoju odluku saopštio telefonski, tokom današnje sjednice Saveza, te da će sve lokalne zajednice morati da naprave spiskove ovih domaćinstava.

- Zadužene su sve lokalne zajednice da donesu spiskove razvrstane na tri nivoa ugroženosti - veći, srednji i niži nivo, kako bi se moglo pomoći iz fonda. Da li će pomoć biti materijalna ili novčana o tome će se govoriti kada dobijemo spiskove, ali naša procjena je da u Hercegovini imamo oko 2.500 domaćinstava koja su ugrožena - rekao je Petrović.

On je naveo da su današnjoj sjednici Saveza opština i grada istočne Hercegovine prisustvovali i predstavnici opština Foča i Višegrad, a najviše se pričalo o disciplini građana, zdravstvenim ustanovama i ekonomskoj situaciji.

- To što u ovoj regiji nema slučajeva virusa korona ne znači da možemo biti opušteni već, naprotiv, sada još više moramo biti pažljiviji i poštovati sve donesene mjere - rekao je Petrović.

Petrović je naglasio da se sve lokalne zajednice u Hercegovini sada moraju ponašati domaćinski da bi uz podršku Vlade Republike Srpske što prije izašli iz ove situacije.

- Savez je na prošloj sjednici donio jednu odluku, a već sada je sprovodimo. Riječ je o podjeli maski za sve građane Hercegovine i to po dva komada. Danas smo uspjeli da skupimo za Nevesinje i Istočni Mostar, a tokom naredne sedmice za sve ostale opštine. Dijelimo i četiri para rukavica za svakog građanina - rekao je Petrović.

Direktor Doma zdravlja Višegrad Snežana Đurović rekla je da je stanje u domovima zdravlja od Trebinja do Višegrada dobro.

- Većinom su domovi zdravlja obezibjeđeni određenom opremom što se tiče jednokratnih skafandera, maski, rukavica, alkohola. U većini ima i naočara - rekla je Đurovićeva.

Savez je ocijenio da većina građana u Hercegovini poštuje naređene mjere.