X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
03/04/2020 |  20:17 ⇒ 20:18 | Izvor: TANЈUG

Sjeverna Mitrovica i Zvečan pod karantinom

Sjeverna Kosovska Mitrovica i Zvečan proglašeni su danas teritorijama pod karantinom, odlučeno je na sjednici kriznih štabova te dvije opštine na sjeveru Kosova i Metohije.
Kosovska Mitrovica (Tanjug/Sava Radovanović) - Foto: TANЈUG
Kosovska Mitrovica (Tanjug/Sava Radovanović)Foto: TANЈUG

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić rekao je da je odluka o uvođenju karantina stupila na snagu danas u 18 časova.

Uvođenje karantina znači da nijedan građanin ne može da napusti ili da uđe na to područje, osim u slučaju medicinske potrebe, proizvodnje, prodaje i snabdijevanja najosnovnijim namirnicama, prenose mediji.

- Na osnovu prijedloga epidemiologa nadležnih zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja Srbije, a zbog pojave novih slučajeva inficiranih virusom korona u našoj opštini i Opštini Zvečan i u cilju zaštite naših građana, imajući u vidu specifičan položaj naših opština, dužni smo da Zvečan i Sjevernu Mitrovicu proglasimo teritorijom koja je pod karantinom - naveo je Rakić.

Dodao je da će slobodno kretanje biti omogućeno rukovodstvu i osnovnom administrativnom osoblju iz sektora kao što su zdravstvo, bezbjednost i administracija opštine, i krizni štab sa potrebnim službama.

On je rekao da je kretanje omogućeno i za ekonomske operatere u svrhu osiguranja lanca snabdijevanja osnovnim sredstvima građana i institucija.

Podsjetio je da su zabranjeni i otvoreni i zatvoreni skupovi u svim sredinama - privatnim i javnim, osim kada je to neophodno za obavljanje radnih zadataka prevencije i suzbijanje pandemije, gdje je dopuštena socijalna distanca od dva metra.

- Osobe za koje se potvrdi da su pozitivne na virus biće upućivane u privremeni smještaj u Studentski centar u Sjevernoj Mitrovici, dok će se za specifične slučajeve preduzeti dodatne mjere - rekao je Rakić.

Na Kosovu i Metohiji su do sada potvrđena 144 slučaja,, a dvije osobe su preminule.

U srpskim sredinama zabilježeno je 18 slučajeva, a jedna osoba je preminula.