latinica  ћирилица
03/04/2020 |  22:16 | Autor: sputniknews.com

Blokirana ruska rezolucija u UN

SAD, EU, Velika Britanija, Ukrajina i Gruzija nisu dozvolile Generalnoj skupštini UN da usvoji nacrt ruske rezolucije, saopštila je ruska misija u svjetskoj organizaciji.
Zgrada UN (Foto: Flickr/Ashitaka San) -
Zgrada UN (Foto: Flickr/Ashitaka San)

U ruskoj Rezoluciji se poziva na ukudanje jednostranih sankcija koje onemogućavaju zemljama da se bore protiv pandemije virusa korona, prenosi Sputnjik.

Rusija je prethodno predložila Generalnoj skupštini da usvoji Deklaraciju o solidarnosti u borbi protiv korona virusa.

U tom dokumentu se ističe glavna ulogu Svjetske zdravstvene organizacije u borbi protiv pandemije.

Tekstom dokumenta predviđeno je da države sarađuju među sobom i sa SZO u sklopu napora da se osmisle načini borbe protiv širenja KOVID-19 i liječenja te bolesti.

Takođe, pozivaju se države da pomognu onim zemljama koje su pretrpjele najveće žrtve i štetu od virusa korona, uključujući zemlje u razvoju, kao i da se odustane od trgovinskih ratova i primjene jednostranih sankcija usvojenim u UN.

Uz Rusiju na dokumentu je radilo još 28 zemalja-članica svjetske organizacije.

- Nije bilo konsenzusa o dokumentu koji smo predložili. Tome su se usprotivili Ukrajina, Gruzija, Velika Britanija, SAD i EU. Žalimo što jedna manja grupa država – apologeta politike sankcija – nije uspjela da pokaže spremnost da se odazove pozivu generalnog sekretara UN i da se odrekne svojih ispolitizovanih pristupa i interesa - navodi se u komentaru ruske misije.

Kao posljedica toga, odgovor globalnog i solidarnog svijeta na novu pandemiju će biti mnogo složeniji, dodaje se.

- Može da nastrada veliki broj ljudi, prije svega u zemljama u razvoju - ističu u ruskoj misiji i dodaju da bi zvanična Moskva voljela da vidi u pisanoj formi koja je to logika i koji su to argumenti za blokiranje nacrta Deklaracije.

Takođe se ukazuje da su argumenti Ukrajine u Gruzije kao i obično nadmeni i ispolitizovani i nisu razumljivi za većinu država-članica. Bez obzira na ovakav ishod, Rusija će nastaviti koordinisanu saradnju sa istomišljenicima po ovom pitanju.