latinica  ћирилица
04/04/2020 |  16:49 | Autor: SRNA

U srpskim sredinama na Kosmetu zaražena 22 lica

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji virusom korona inficirane su 22 osobe, a jedna je preminula, podaci su Kriznog štaba opština Kosovska Mitrovica i Zvečan.
Kosmet - Foto: RTRS
KosmetFoto: RTRS

Kosovska Mitrovica i Zvečan od sinoć od 18.00 časova su nalaze u karantinu i zabranjen je bilo kakav ulazak ili izlazak iz ovih opština.

U Kosovskoj Mitrovici potvrđeno je 14 slučajeva, Zvečanu šest, Leposaviću dva, od kojih je jedno preminulo, te jedan u selu Dornotin kod Lipljana u centralnom dijelu Kosmeta.

Predsjednik Kriznog štaba Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić apelovao je da građani poštuju naložene mjere, naredbu o zabrani kretanja i da se, ukoliko osjete bilo kakve simptome, odmah jave nadležnoj ambulanti.

- Apelujem da nam ljudi kažu ukoliko su imali kontakt sa oboljelim osobama jer je to jedini način da preduprijedimo širenje virusa - naveo je Spirić.

On je napomenuo da će do kraja dana u Studentski dom biti smješteno prvih 13 lica sa lakšim simptomima virusa korona, gdje će imati zdravstveni nadzor.

Predsjednik Kriznog Štaba Zvečana Ivan Todosijević pozvao je sugrađane, posebno one u ruralnim seoskim sredinama, da smanje kretanja i posjete prijateljima i komšijama.

Nacionalni Institut za javno zdravlje samoproglašenog Kosova saopštio je da su na Kosovu i Metohiji, bez srpskih opština sa sjevera, tokom protekla 24 časa registrovana tri nova slučaja pozitivna na virus korona.

U sredinama većinski naseljenim Albancima ukupno je zaraženo 135 lica, do sada je izliječeno 16, a jedno je preminulo.