latinica  ћирилица
04/04/2020 |  20:41 | Autor: SRNA

Državljani BiH sutra stižu iz Švedske, obezbijeđen karantin

Avionom iz Švedske sutra u Sarajevo stiže između 30 i 100 državljana BiH za koje je obezbijeđen karantin u Studentskom domu na Bjelavama, izjavio je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.
Međunarodni aerodrom Sarajevo (foto:S. Saletović) -
Međunarodni aerodrom Sarajevo (foto:S. Saletović)

Nenadić je nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo na konferenciji za novinare rekao je da u Kantonu u posljednja 24 časa nije zabilježen nijedan slučaj zaraze, testirano je 45 uzoraka, a broj ukupno testiranih je 526.

- U Kantonu imamo 39 lica pozitivnih na virus korona. Hospitalizovano je sedam, od kojih su dva lica na terapiji kiseonikom, dva u fazi oporavka, dok na respiratorima nemamo nikoga - naveo je Nenadić.

On je dodao je da se očekuju rezultati za još 75 testova iz Doma zdravlja, a da je u izolaciji 1.540 lica.

Nenadić je rekao da je za 2.066 lica ova mjera istekla, a da je u karantinu u Studentskom domu na Bjelavama smješteno 18 lica.

On je napomenuo da su 54 lica u posljednja 24 časa prekršila mjere samoizolacije, a 31 prekršilo je mjeru policijskog časa.

Kantonalna Vlada je, osim niza izvještaja zdravstvenih ustanova, razmatrala i odluke u vezi sa podrškom privrednim subjektima kojima je zabranjen rad na osnovu naredbi kriznih štabova.

- U Kantonu Sarajevo do juče popodne na biro je prijavljeno novih 125 lica - istakao je Nenadić.

On je istakao da će Kantonalna vlada, nakon odluke da svim radnicima sa zagarantovanim dohotkom od 406 KM uplati doprinose. za vrijeme vanrednih okolnosti adekvatno odgovoriti.

- Radimo na proširenju fonda, uspostavljalju odgovarajućih mehanizama koji će omogućiti da sredstva budu operativna u narednim danima. Riječ je o fondu koji je uspostavljen prije 15 dana, kada je odlučeno da se izdvoji pet miliona KM - naveo je Nenadić.