latinica  ћирилица
05/04/2020 |  19:28 ⇒ 19:41 | Autor: sputniknews.com

Srpska kompanija proizvodi alkohol za bolnice - besplatno (VIDEO)

U vrijeme kada su medicinska sredstva potrebnija nego ikada, srpska kompanija „Vino Župa“ odlučila je da svoj pogon za proizvodnju alkoholnih pića upotrebi za humane svrhe i počne da proizvodi alkohol i dezinfekciona sredstva za kliničke centre i bolnice – potpuno besplatno.
"Vino Župa" (Foto: Rade Јevtović) -
"Vino Župa" (Foto: Rade Јevtović)

„Vino Župa“ ima više od 1.000 zaposlenih, a godišnje preradi više od 50.000.000 litara vina. Pošto je to jedina kompanija u Srbiji sa tolikim kapacitetima za preradu alkohola, sa državnim organima je postignut dogovor da se destilerija te kompanije upotrebi za proizvodnju medicinskog alkohola i dezinfekcionih sredstava za kliničke centre i bolnice.

Medicinski alkohol se inače proizvodi od kukuruza ili žitarica, ali ovog puta se za proizvodnju koristi propalo vino iz nekadašnjeg „Navipa“, staro više od 12 godina, koje je ustupila Republička direkcija za imovinu.

U toku jednog dana, ta kompanija preradi oko 50 tona propalog vina, od čega se dobije od šest do osam hiljada litara alkohola od 75 odsto. Počeli su da proizvode 23. marta, a svake nedjelje isporuče jednu šaržu.

Osim alkohola, „Vino Župa“ je u međuvremenu počela da proizvodi još dva dezinfekciona sredstva – jedno na bazi hidrogena, drugo na bazi hlora.