latinica  ћирилица
05/04/2020 |  21:47 ⇒ 21:48 | Autor: SRNA

Kraljica Elizabeta pozvala britanski narod da ostane ujedinjen

Britanska kraljica Elizabeta poručila je britanskom narodu da će prevazići epidemiju virusa korona ako ostanu čvrsti i ujedinjeni.
Kraljica Elizabeta (foto:bbc.com) -
Kraljica Elizabeta (foto:bbc.com)

- I ranije smo se suočavali sa izazovima, ali ovaj je poseban. Ovaj put udružili smo se sa svim nacijama širom svijeta u zajedničkom poduhvatu, koristeći velike prednosti nauke. Mi ćemo uspjeti i to će biti uspjeh svih nas - rekla je kraljica u rijetkom obraćanju naciji.

Ovo je peti put da se britanska kraljica obraća javnosti u 68 godina dugoj vladavini.

Ona se obratila narodu iz svoje kuće u Vindzoru gdje boravi zajedno sa mužem princom Filipom /98/.

Kraljica je zahvalila svima koji su ostali kod kuće pomažući tako drugima da se ne suoče sa infekcijom i ne osjete bol i tugu koju neke porodice već osjećaju.

Ona je pohvalila medicinske radnike zbog njihove nesebičnosti, ali i one koji dopremaju hranu i lijekove onima kojima je potrebno.

Kraljica je rekla da je ova situacija podsjeća na njeno prvo javno obraćanje naciji 1940. godine kada je zajedno sa pokojnom sestrom Margaret govorila u Vindzoru djeci evakuisanoj iz kuća da bi izbjegli nacističko bombardovanje.

- Onima koji će doći poslije nas moći ćemo da kažemo da su Britanci ove generacije jaki, kao i svaka druga generacija - rekla je kraljica Elizabeta.