latinica  ћирилица
06/04/2020 |  10:18 | Autor: SRNA

Odluka o aranžmanu sa Svjetskom bankom ove sedmice

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izrazio je nadu da će odluka o aranžmanu sa Svjetskom bankom vrijednom 35,6 miliona evra biti donesena ove sedmice, te upućena u dalju proceduru.
Vjekoslav Bevanda (Foto: sutra.ba) -
Vjekoslav Bevanda (Foto: sutra.ba)

Bevanda je istakao da od aranžmana sa Svjetskom bankom nijedna konvertibilna marka ne ide u budžet BiH, te dodao da je isti slučaj i sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom, o kom se sada tek pregovara.

Prema njegovim riječima, o podjeli sredstava treba da se dogovore Republika Srpska i Federacija BiH, prenosi Večernji list, izdanje za BiH.

- Budući da sam član Fiskalnog savjeta, gdje se donosi konačna odluka o aranžmanu sa MMF-om, moram reći da tamo nema saglasnosti između entiteta. Tamo sam takođe poručio da se nikada neću saglasiti sa tim aranžmanom sa MMF-om, ako u pismu namjere ne budu uključeni kantoni - istakao je Bevanda.

Takav stav on je obrazložio činjenicom da je borba protiv virusa korona pitanje zdravstva, koje je u FBiH podijeljeno na Federaciju i kantone.

Bevanda je naglasio da je uz sve ove inicijative, kao ministar finansija započeo razgovore o uvođenju moratorijuma na kredite koje je uzela BiH, odnosno njeni entiteti, kantoni i opštine.

- Time ću nastojati pokušati dobiti moratorijum od godinu dana na otplate. Po mom mišljenju, to je najjeftiniji put - rekao je Bevanda.

Govoreći o pomoći privrednicima da izađu iz krize izazvane virusom korona, ministar finansija je rekao da im treba pomoći, ali da i oni moraju pokazati neophodnu empatiju prema radnicima.

- Čini mi se da su najugroženije djelatnosti koje su niskokumulativne, a imaju puno pravnih subjekata. Ako je naređenje da se zatvori frizerski salon, a tamo radi dvoje ljudi, oni nemaju nikakvih drugih prihoda i ne mogu platiti obaveze - pojasnio je Bevanda.

Prema njegovim riječima, zatvoreni su hoteli, kafići, cijeli sektor uslužnih djelatnosti o kojima treba razmišljati prije nego o velikim sistemima.

Kada je riječ o budžetu BiH, Bevanda smatra da zemlja treba da ga dobije, te izražava nadu da se članovi Predsjedništva "neće upustiti u pustolovine i da se novac usmjerava u razne fantomske fondove".

Govoreći o prijedlogu da se smanje rezerve Centralne banke BiH i usmjere entitetima, Bevanda je rekao da nije za uspostavljanje takozvanih fondova "za koje se ne zna ni ko upravlja ili kako se troši".