latinica  ћирилица
06/04/2020 |  12:28 | Autor: TANЈUG

Vučić: Novom Pazaru još pet neinvazivnih respiratora, 30 miliona evra u razvoj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je tokom posjete Novom Pazaru da će, pored danas dopremljenih deset kliničkih i tri transportna respiratora, novopazarska bolnica dobiti i pet neinvazivnih respiratora na kojima Kinezi posebno insistiraju.
Aleksandar Vučić u razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave u Novom Pazaru - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić u razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave u Novom PazaruFoto: TANЈUG

Tokom razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave u Novom Pazaru Aleksandar Vučić je rekao da će jednog dana u tom gradu biti izgrađen i klinički centar.

On je kazao da će im biti poslato i pet neinvazivnih respiratora, koje zovu vještačka pluća, a koji se koriste kada bolesnike skinu sa klasičnih respiratora i koji im onda pomažu da se ne uguše u narednih nekoliko dana.

Vučić je dodao da su neinvazivni respiratori puno pomogli u liječenju bolesnika u Vuhanu.

Vučić je poručio gradonačelniku Nihatu Biševcu i direktoru bolnice u Novom Pazaru Mehu Mahmutoviću da je najvažnije da se što više dezinfikuje zgrada bolnice i da odvoje koronu od svega drugog, pošto je to ono što su kineski stručnjaci kada su došli u Srbiju prvo tražili da se uradi.

Vučić je dodao da su respiratori za Novi Pazar iz Kine.

On se zahvalio infektolozima iz Kragujevca koji su došli da pomognu.

- Mnogo je važno da ovdje obezbjedimo kapacitete koji su mnogo bolji. Ogroman novac ulažemo u Novi Pazar. Samo da ovo prođe da ljudi krenu da rade, a naš je posao da uradimo još više - poručio je Vučić.

Vučić je rekao da je veoma važno da se obezbjedi i dobar transport do Novog Pazara i da će se zato ubrzati gradnja planiranih puteva, odnosno brze magistrale između Pazara i Raške i Kraljeva.

Podsjetio je da ide i autoput kojim će se povezati Čačak sa Kraljevom, kao i da će biti i veza autoputem do Kragujevca.

Vučić je istakao da država ulaže više od 30 miliona evra u razvoj Novog Pazara, kao i da je, kada je dolazio danas helikopterom, vidio koliko još stvari treba uraditi u tom gradu.

Biševac i Mahmutović su zahvalili predsjedniku Srbije na pomoći i istakli da će im ona puno značiti ne samo u ovoj sitauciji.