latinica  ћирилица
06/04/2020 |  14:28 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

"Zavičaj": Vlada FBiH da preispita odluku o raspodjeli pomoći opštinama

Savez srpskih udruženja "Zavičaj" Banjaluka oštro je osudio odluku Vlade Federacije BiH o raspodjeli sredstava namijenjenih kao pomoć opštinama u Federaciji u borbi protiv virusa korona, navodeći da Glamoču nije dodijeljena nijedna KM, da su Drvar i Bosansko Grahovo dobili po 40.000 KM, dok je opštini Kupres dodijeljeno 700.000 KM.
Drvar - Foto: RTRS
DrvarFoto: RTRS

Savez u saopštenju najoštrije osuđuje ovakav neravnopravan tretman opština u Federaciji BiH, te upozorava da ovo nije prvi put da se organi FBiH ovako ophode na štetu opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

Ovakva raspodjela sredstva, nažalost, odslikava odnos Vlade Federacije BiH prema zapadno-krajiškim opštinama - Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu, dodaje se u saopštenju.

Savez traži da Vlada FBiH preispita svoju odluku o visini pomoći opštinama u Federaciji BiH, te da svaka opština ima ravnopravan tretman.

- Građani Federacije BiH bez obzira na etničku pripadnost ravnopravni su u ostvarivanju svojih prava i obaveza, pa i kad je u pitanju podjela budžetskih sredstva u vidu pomoći u borbi protiv virusa korona, koji nažalost prijeti kako Sarajevu, Kupresu, Mostaru, tako i Glamoču, Drvaru i svim ostalim opštinama u Federaciji BiH - navodi se u saopštenju.

Savez srpskih udruženja "Zavičaj" Banjaluka je krovno udruženje svih srpskih udruženja koja djeluju na području Federacije BiH, Republike Srpske i Srbije.