latinica  ћирилица
06/04/2020 |  15:29 ⇒ 07/04/2020 | 13:08 | Autor: SRNA

Stručnjaci iz Pozivnog centra poručuju da nema mjesta panici

Nastavnici i studenti Medicinskog fakulteta u Foči, koji putem Pozivnog centra informišu građane kako da se ponašaju za vrijeme epidemije virusa korona, poručuju da nema razloga za paniku.
Pozivni centar u Foči - Foto: SRNA
Pozivni centar u FočiFoto: SRNA

U Pozivnom centru, koji je pokrenut u ponedjeljak, 30. marta, građani pozivom na besplatne brojeve telefona mogu da dobiju provjerene informacije o epidemiološoj situaciji, da se bliže upoznaju o načinu prenošenja virusa i zaštite, te ponašanju u kućnoj izolaciji ili karantinu.

Docent Medicinskog fakulteta Јelena Pavlović, doktor biomedicinskih nauka, rekla je da se građani najviše interesuju za mjere prevencije.

- Savjetujemo ih kako da vrše dezinfekciju, ukoliko postoji sumnja na bilo kakav simptom prisustva virusa kako da se ponašaju, šta je to bliski kontakt, šta obični kontakt - navela je Pavlovićeva.

Sandra Јoković, docent Medicinskog fakulteta na studijskom programu zdravstvena njega, rekla je da kod građana postoji doza panike, naročito kod starijih i hroničnih bolesnika.

- Mi ih savjetujemo da, zaista, nema razloga za paniku, naročito u ovom dijelu Srpske u kojem je mali procenat oboljelih. Ono što je najbitnije što ih savjetujemo je samoizolacija - da se pridržavaju svih mjera, da ne dođu u kontakt sa drugim ljudima, da sami ne dolaze ljekarima, već da pozovu svog porodičnog ljekara koji će im dati uputstva za dalje postupke - rekla je Јokovićeva.

Većina studenata je otišla svojim kućama, a oni koji su ostali uključili su se kao volonteri u rad Pozivnog centra.

Predsjednik Studentskog saveza Medicinskog fakulteta u Foči Nemanja Mitrović rekao je da su se studenti vrlo rado odazvali pozivu humanosti, te da su tu da pruže sve potrebne informacije svom narodu.

- U timu su po dva studenta, obično su završnih godina. Poručio bih svim građanima da ostanu kod kuće jer čuvajući sebe sačuvaće i druge - poručio je Mitrović.

Prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Irena Mladenović istakla je da je veoma važno što ljudi imaju sa kim da razgovaraju i što mogu da od stručnih lica dobiju preporuke i savjete.

- U tom smislu, mi želimo da se pridružimo globalnoj kampanji protiv širenja dezinformacija, a za smanjenje panike za koju nema nikakve potrebe, te da građanima plasiramo provjerene i stručne informacije. Apelovala bih da građani prate isključivo instrukcije zvaničnih institucija i da izbjegavaju neprovjerene preporuke - rekla je Mladenovićeva.

Pozivni centar radi svakim danom, uključujući i dane vikenda, od 8.00 do 16.00 časova, a brojevi telefona su 0800/582-10 i 0800/582-20.