X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
06/04/2020 |  15:50 ⇒ 15:54 | Izvor: RTRS

Vijenci u znak sjećanja na žrtve šestoaprilskog bombardovanja

Povodom Dana sjećanja na žrtve šestoaprilskog bombardovanja Beograda, predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas vijenac na spomen-obiqežje u Aleji žrtava bombardovanja Beograda 1941. godine na Novom groblju. Vijence je položio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
Polaganje vijenaca (foto: beograd.rs) -
Polaganje vijenaca (foto: beograd.rs)

Nikodijević je ovom prilikom istakao da, bez obzira na vanredno stanje i vanredne okolnosti u Srbiji, postoje istorijski datumi koje nikako ne smijemo da zaboravimo i koje sa dužnom pažnjom moramo da obilježavamo.

– Јedan od najvažnijih i najtužnijih datuma u istoriji Beograda svakako jeste 6. april 1941. godine, a danas obiljležavamo 79. godišnjicu od nacističkog bombardovanja Beograda. Sa dužnom pažnjom sjećamo se između 2.500 i 4.000 žrtava, ljudi koji su stradali u četvorodnevnom bombardovanju Beograda. Isto tako odajemo počast i svim onim nevino stradalim ljudima u Drugom svjetskom ratu, ali i onima koji su svoje živote dali za slobodu našeg naroda – rekao je Nikodijević.

On je dodao da je veoma važno da se u ovakvim prilikama istakne naša uloga u Drugom svjetskom ratu.

– Sa ponosom ističemo našu brobu protiv fašizma, kao i to što smo se izborili za modernu posijleratnu Evropu – istakao je predsjednik gradskog parlamenta.

Posebno je naglasio da fašizam nikada nije u potpunosti nestao, te da jedino stalnim učenjem i ponavljanjem budućim generacijama možemo spriječiti da nam se ovako nešto nikada više ne ponovi.

– Kao država i društvo baštinimo tekovine pobjede nad fašizmom i moderne poslijeratne Evrope koja se zasniva prije svega na slobodi, jednakosti i ravnopravnosti među ljudima, državama i narodima. Bez obzira na okolnosti, i ubuduće ćemo se svake godine sa dužnim pijetetom sjećati svih nevinih žrtava Drugog svjetskog rata – zaključio je Nikodijević.

Ministar Zoran Đorđević je naglasio da, bez obzira na okolnosti, nemamo prava da zaboravimo na ono što se desilo 6. aprila 1941. godine.

– Ne smijemo da zaboravimo taj monstruozni čin i sve nevine žrtve koje su toga dana stradale. Zato moramo da čuvamo uspomenu na njih, ali i na sve one koji su u borbi protiv fašizma kasnije dali svoje živote da bi naša zemlja bila slobodna. Sa ponosom danas možemo da kažemo da smo zemlja koja je uvijek bila na pravoj strani i koja će i ubuduće gajiti slobodarsku tradiciju. Naše buduće generacije edukovaćemo kako to nikada ne bi zaboravili – rekao je Đorđević.

Izvor: 24online.info