latinica  ћирилица
06/04/2020 |  15:57 | Autor: SRNA

Odgođen 21. "Lut fest" za septembar

Organizacioni odbor Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" odlučio je danas da zbog epidemije virusa korona odgodi održavanje ove manifestacije za period od 21. do 25 septembra u Istočnom Sarajevu.
"Lut fest" - Foto: SRNA
"Lut fest"Foto: SRNA

Odluka je donesena na telefonskoj sjednici, uz puno uvažavanje novonastale situacije i u skladu sa mjerama o obustavljanju javnih skupova koje su donijeli nadležni organi Republike Srpske, a s ciljem suzbijanja daljeg širenja zaraze, saopštio je "Forum teatar" iz Istočnog Sarajeva, organizator manifestacije.

U saopštenju je navedeno da bi 21. "Lut fest", umjesto u ranije planiranom terminu od 11. do 15. maja, trebalo da bude održan od 21. do 25. septembra pod motom "Lutkarstvo za 21. vijek".

- Moto festivala veliča lutkarstvo, značaj lutkarske umjetnosti u ovom vijeku. Sve ove godine, naša lutkarska čarolija u Istočnom Sarajevu obilježila je isto toliko generacija nove mlade pozorišne publike, kojoj je usađena ljubav prema lutkarstvu i pozorišnoj umjetnosti. Festival je kroz lutkarska ostvarenja učio mlade da njeguju ljubav, poštuju različitosti i u svojim srcima gaje čistotu duše i prave vrijednosti - istakla je prodecent "Lut festa" Aleksandra Mitrić Štifanić.

Ona je naglasila da djeca imaju pravo na svoje pozorište i umjetnost, kao i da se za lutkarstvo treba boriti jer je u lutkama svijet mašte i dio neispitane dječje duše.

Direktor i selektor Festivala Vitomir Mitrić rekao je Srni da pomoću lutaka treba vratiti djeci nenadoknadiv izvor estetskog uživanja i emocionalne i moralne podrške.

- Emocionalnu napetost koju djeca osjećaju i žive u teškim vremenima, treba zaokupiti maštom i shvatanjem vrijednosti onoga što nazivamo pravednošću, vjernošću, ljubavlju i hrabrošću, ne kao rezultat zadate lekcije, već kao otkriće - istakao je Mitrić.

Na ovogodišnjem festivalu učestvovaće 15 pozorišta iz Republike Srpske, Srbije, Federacije BiH, Španije, Bugarske, Tajvana, Estonije, Slovenije, Rusije.

U takmičarskom i pratećem programu festivala biće organizovano 35 programa: predstave takmičarskog i pratećeg programa festivala, programi na trgu, kreativne lutkarske radionice, izložba lutaka, masterklas predavanja i promocije izdanja iz oblasti lutkarstva.

"Lut fest" je festival koji svojim konceptom i programom predstavlja pravu umjetničku atrakciju za publiku svih uzrasta, koja je doprinijela da je Istočno Sarajevo postalo važna odrednica na mapi svjetskog lutkarstva, podsjećaju organizatori ove jedinstvene kulturno-umjetničke manifestacije.

Oni naglašavaju da se "čari i magija ovog festivala dugo pamte, jer su lutkarske predstave prvenstveno vizuelna umjetnost, čiji čarobni doživljaji iz djetinjstva ostaju duboko u podsvjesti za cijeli život, pri čemu posebno važnim naglašavaju značaj i doprinos festivala u razvoju lutkarstva i lutkarske umjetnosti ne samo u Republici Srpskoj, nego i u regionu i u cijelom svijetu.