latinica  ћирилица
06/04/2020 |  16:26 | Autor: SRNA

Linta: Za ubistvo kupreških Srba još niko nije odgovarao

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta naveo je da su prije 28 godina regularne jedinice Hrvatske vojske izvršile brutalno etničko čišćenje Srba na Kupreškoj visoravni, kada je za tri dana ubijeno najmanje 57 Srba, a oko 300 odvedeno u logore.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je u saopštenju istakao da su kupreški Srbi razočarani i ogorčeni zbog toga što za ove zločine još niko nije odgovarao, iako su poznati njihovi naredbodavci i izvršioci.

On ukazuje i da etnički motivisano pravosuđe BiH nije učinilo ništa na kažnjavanju lica koja su naredila ili počinila ratne zločine nad kupreškim Srbima.

Linta napominje da je dobro poznato da su Tužilaštvu Haškog tribunala prije 15 godina predati čvrsti dokazi o zločinima hrvatskih snaga na Kupresu sa imenima i prezimenima više od stotinu osumnjičenih.

- Tragična je, ali očekivana činjenica da Haški tribunal nije procesuirao navedene svirepe zločine nad kupreškim Srbima, što je jedan od mnogih dokaza da je to bio politički sud, a ne sud pravde - naveo je Linta.

Tokom tri dana pogroma Srba, od 3. do 6. aprila 1992. godine, hrvatske snage su ubile najmanje 57 srpskih civila i pripadnika Teritorijalne odbrane, a sudbina najmanje sedmoro Srba još nije rasvijetljena i nisu pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

Oko 300 Srba je odvedeno u logore na području zapadne Hercegovine i Hrvatske gdje su stravično mučeni na brojnim lokacijama i u nizu logora među kojima po zlu posebno treba pomenuti zloglasnu "Loru".

Osim regularnih snaga Hrvatske, u etničkom čišćenju su učestvovale i jedinice takozvanog Hrvatskog vijeća odbrane, kao i takozvanih Hrvatskih odbrambenih snaga.

Hrvatske vojne i paravojne jedinice su 3. aprila 1992. godine napale Donji i Gornji Malovan, srpska sela na Kupreškoj visoravni.

Ova srpska sela napadnuta su ujutro, oko 6.00 časova tog dana, iz pravca Šujice, u kojoj je živjelo isključivo hrvatsko stanovništvo.

Linta je naglasio da je ЈNA oslobodila Kupres i njegova sela 8. aprila 1992. godine da bi početkom novembra 1994. godine Kupres ponovo osvojile hrvatske snage.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine na Kupreškoj visoravni živjelo je oko 5.000 Srba, a prema popisu iz 2013. godine svega njih oko 300.