latinica  ћирилица
06/04/2020 |  16:47 | Autor: SRNA

Rusija: Priština da odustane od antisrpskih mjera

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je vlasti samoproglašenog Kosova da ukinu diskriminišuće takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije (Foto: Fotolia/scaliger) -
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije (Foto: Fotolia/scaliger)

U saopštenju se navodi da Moskva insistira da kosovske vlasti potpuno i bez preduslova ukinu antisrpske mjere.

Prema navodima Ministarstva, privremene vlasti u Prištini manipulišu pitanjem ukidanja diskriminišućih taksa uvedenih u novembru 2018. godine, koje su izazvale "parilozovanje" procesa pronalaženja rješenja za pitanje Kosova.

Iz Ministarstva ističu da je ukidanje zaštitnih tarifa od 1. aprila, koje je najavio vršilac dužnosti premijera samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, bio još jedan demagoški gest.

U saopštenju se podsjeća da je Kurti postavio dosta preduslova za ovo privremeno rješenje i da vlasti u Prištini zahtijevaju od Beograda da označi proizvode iz centralne Srbije prema standardima samoproglašene republike.

- Drugim riječima, Priština insistira da Beograd u svojim dokumentima koristi ime samoproglašene "republike Kosovo", što bi značilo implicitno priznanje ove kvazidržave - objasnili su iz ruskog Ministarstva.

U saopštenju se naglašava da sve to znači da su vlasti samoproglašenog Kosova, zapravo, pooštrile svoje zahtjeve, umjesto da ih ublaže kao što su to zahtijevali njihovi zapadni zaštitnici, javio je TASS.

Iz ruskog Ministarstva napominju da su čak i SAD, koje su bezuslovno podržale nezavisnost Kosova, negativno reagovale na nove trikove Prištine usmjerene ka nastavku dijaloga sa Beogradom.

Ministarstvo je navelo i to da reakcija EU djeluje čudno, jer bi blok trebalo da zauzme realan stav u vezi sa situacijom, a ne da pomaže jednoj strani.

Privremene vlasti u Prištini uvele su takse u vrijednosti od deset odsto na robu iz centralne Srbije u novembru 2018. godine, što je izazvalo negodovanje vlasti u Beogradu.

Samo nekoliko dana kasnije, vlasti samoproglašenog Kosova uvele su carine u vrijednosti od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, što je dovelo do zamrzavanja dijaloga između Beograda i Prištine.

Srbija zbog ovakvih mjera vlasti samoproglašenog Kosova gubi do milion evra dnevno.