latinica  ћирилица
06/04/2020 |  17:31 | Autor: SRNA

Vlada FBiH: Donijeti hitno zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

Vlada Federacije BiH danas je predložila da zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, uzrokovanih epidemijom virusa virusa, bude donesen u Parlamentu FBiH po hitnom postupku.

Na današnjoj hitnoj, telefonskoj sjednici je istaknuto da zakon može biti donesen i po hitnom postupku samo ako uređuje odnose i pitanja za čije uređivanje postoji neodložna potreba i ako bi njegovo donošenje u redovnom postupku moglo izazvati štetne posljedice za FBiH.

- Ovaj zakon je predložen s ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica po privredu FBiH, imajući u vidu ogromne negativne ekonomske posljedice koje će u narednom periodu nastati kao posljedica stanja nesreće, s obzirom na to da je veliki broj privrednih subjekata obustavio rad, što dovodi do značajnog poremećaja normalnih tokova poslovanja - saopšteno je iz Vlade FBiH.

Zakon propisuje subvencionisanje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, obustavljanje svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće.

Zakonsko rješenje se odnosi i na obustavljanje obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima, obustavljanje prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgađanje primjene propisa, te uspostavljanje Garancijskog fonda.

- Odredbe ovog zakona odnose se na sve poslovne subjekte koji ispunjavaju uslove propisane ovim zakonom. Ukoliko su drugi zakoni u suprotnosti s ovim zakonom, primjenjivaće se ovaj zakon - ističe se u saopštenju.

Federalna Vlada danas je Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dala na korištenje objekat bivšeg Armijsko medicinskog centra u krugu Opšte bolnice "Primarijus dr Abdulah Nakaš", površine 1.560 metara kvadratnih.

- Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH zadužena je da sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo sačini ugovor kojim će biti uređeno pitanje naknade za komunalne usluge i održavanje infrastrukture - utrošak električne energije, grijanja, vode, telefona, odvoza otpada i drugih obaveza nastalih korištenjem nekretnina - napominje se u saopštenju.