latinica  ћирилица
06/04/2020 |  18:14 | Autor: SRNA

Ajdinović: Izdato 22.978 rješenja o izolaciji

Na graničnim prelazima u Federaciji BiH /FBiH/ inspektori su izdali ukupno 22.978 rješenja o četrnaestodnevnoj izolaciji, saopštio je danas direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Ajdinović je napomenuo da je od nedjelje, 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila inspektore iz svih 10 inspektorata na 15 graničnih prelaze, gdje u tri smjene vrše 24-časovnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u FBiH.

- Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.719 lica - državljana BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj koji su u BiH ušli preko graničnih prelaza u FBiH, te su podaci - spiskovi sa imenima, prezimenima i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na dalje postupanje i sprovođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 275 lica – državljana BiH sa prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu distrikta - navedeno je u saopštenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 375 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja lica, protiv 64 lica biće pokrenuti prekršajni postupci.

- Danas ističu mjere izolacije za 965 rješenja koja su izdali federalni inspektori, a do juče je za 13.929 lica istekla četrnaestodnevna izolacija - objasnio je Ajdinović.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, Ajdinović je rekao da je danas dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio 10 inspekcijskih i tri kontrolna nadzora, te podnio 11 prekršajnih naloga u iznosu od 16.000 KM.

- Na području Kantona Sarajevo, od 15. marta i na području Tuzlanskog kantona od 23. marta, izvršeno je 155 inspekcijskih nadzora, te 154 kontrolna nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima. Podnesena su ukupno 152 prekršajna naloga u iznosu od 245.350 KM. Kod 154 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile osnovane - naveo je Ajdinović.