latinica  ћирилица
06/04/2020 |  18:36 | Autor: SRNA

Novalić: Obezbijeđeno još 150.000 testova

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je da će nakon nabavke 150.000 testova biti povećan broj testiranja na virus korona.

- To je dovoljan broj i, ako bude potrebno, reagovaćemo i dalje. Što se tiče raspodjele, testove šaljemo kantonalnim zavodima za javno zdravstvo u skladu s brojem stanovnika, prema popisu iz 2013. godine - rekao je Novalić.

On je naveo da se nastavlja nabavka opreme za zdravstvenog sektor, a riječ je respiratorima i odijelima za zdravstvene radnike.

Novalić je zahvalio svima koji poštuju mjere i preporuke nadležnih i poručio da će u slučaju pogoršanja širenja zaraze, penzije u budućem periodu biti dostavljene na adrese korisnika, prenose federalni mediji.

On je podsjetio i da je Vlada FBiH danas izglasala zakon o ublažavanju negativnih posljedica virusa korone, te da to predstavlja novo svjetlo u borbi protiv pandemije na ekonomskom planu.

- Zakon će odgovoriti na pitanje kako zaštititi ljude koji su dobili otkaz za vrijeme trajanja globalne pandemije virusa korona. Koliko ga brzo donesemo na parlamentima, on će poslati poruku da poslodavci nemaju potrebe za opuštanjem radnika - rekao je Novalić, istakavši da kredite neće vraćati oni koji ostanu bez posla.

On je naveo da privredni subjekti koji nisu redovno plaćali svoje obaveze do 29. februara neće imati pravo na subvencije predviđene za sanaciju štete nastale zbog panedemije virusa korona.

- Budući da se očekuje povećan broj prijava građana na biroe za zapošljavanje, koji su projektirani tako da mogu odgovoriti ovoj situaciji, ali, ukoliko bude potrebno, Vlada FBiH će iz Stabilizacionog fonda obezbijediti sredstva za biroe kako bi servisirali povećan broj prijavljenih - rekao je Novalić.

On je istakao da će Vlada FBiH izmiriti obaveze poslodavaca za minimalnu platu za sve u FBiH ravnopravno.