latinica  ћирилица
06/04/2020 |  20:26 ⇒ 20:31 | Autor: sputniknews.com

Poslije 167 godina: Indija zatvorila željeznicu, a vozove pretvara u bolnice (FOTO/VIDEO)

U jeku borbe protiv pandemije virusa korona mnogi sportski objekti i hale širom svijeta pretvaraju se u privremene bolnice, a vlasti Indije otišle su korak dalje odlukom da u tu svrhu iskoriste i vozove, pošto je prvi put za 167 godina zbog karantina u potpunosti prekinut željeznički saobraćaj.

Nakon što je indijski premijer Narendra Modi zbog pandemije korone objavio mjere karantina 25. marta, suspendovan je i saobraćaj svih putničkih vozova u zemlji. Tako je prvi put za 167 godina obustavljena najstarija željeznička mreža u Aziji.

​Kako je planirano, 20.000 starih vagona biće pretvoreno u izolaciona odjeljenja za pacijente, a do danas je opremljeno njih 2.500.

U svakom vagonu moći će da se smjesti 16 pacijenata, a biće mjesta i za medicinsku sestru, ljekarsku kabinu, kao i prostora za sanitetsku opremu. 

​Na ovaj način mogao bi da se ublaži pritisak sa bolničkog sistema, ukoliko bi broj oboljelih počeo da se povećava.

Prema zvaničnim podacima s početka mjeseca, u Indiji je 117 ljudi umrlo od posljedica virusa korona, dok je 4.288 zaraženo, što je relativno mali broj za zemlju sa 1,3 milijarde stanovnika.

Prvih 5.000 odjeljenja za izolaciju biće, prema očekivanjima zvaničnika indijske željeznice, spremno u roku od dvije nedjelje, a ako bude bilo potrebe i dodatni vagoni se mogu osposobiti u roku od 48 sati.

Pošto budu opremljeni, „vozovi-bolnice“ će moći da se upute u svako mjesto koje se bude suočilo sa manjkom kreveta. „Sada će železnica ponuditi čistu, sanitarnu i higijensku sredinu pacijentima da se udobno oporave“, naveo je na Tviteru indijski ministar željeznica Pijuš Gojal.

​Inače, u normalnim uslovima, u Indiji dnevno saobraća više od 20.000 putničkih vozova, ali zbog karantina, kako navode svjetski mediji, skoro 67.368 kilometara kolosijeka je van upotrebe.