latinica  ћирилица
07/04/2020 |  07:45 ⇒ 08:02 | Autor: sputniknews.com

Ruski vojni ljekari počeli sa prijemom pacijenata u Beogradu (VIDEO)

Nakon dezinfekcije medicinskog centra "Dragiša Mišović" u Beogradu, ruski vojni ljekari su počeli sa prijemom pacijenata kod kojih postoji sumnja da su oboleli od virusa korone, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Ruska pomoć Srbiji (foto:ministarstvo odbrane Srbije) - Foto: Facebook
Ruska pomoć Srbiji (foto:ministarstvo odbrane Srbije)Foto: Facebook

Kako se navodi, pacijente će pregledati dva tima ruskih ljekara, koji su se prije toga upoznali sa organizacijom procesa liječenja, opremom za dijagnostikovanje i radom kolega iz Srbije.

Ruski vojni stručnjaci postavljaju sveobuhvatnu dijagnozu, obavljaju razgovor s pacijentom i predlažu taktiku liječenja zasnovanu na međunarodim standardima pružanja medicinske pomoći. S obzirom na veliki broj oboljelih i veliki pritisak na medicinsko osoblje, srpska strana je visoko ocijenila pomoć ruskih vojnih stručnjaka, ističe Ministarstvo odbrane.

- Јoš pet medicinskih timova poslato je u Ćupriju, Novi Pazar, Čačak, Leskovac i Kragujevac, kako bi procijenili epidemiološku situaciju. Oni će se konsultovati sa srpskim kolegama po pitanju organizacije karantina i dezinfekcionih mjera, a takođe dijele sa njima iskustvo u liječenju patogenih bolesti - navodi se u saopštenju.

Pored toga, jedan tim ljekara rezervisan je za reagovanje u slučaju vanredne promjene epidemiološke situacije, kao i za svakodnevnu kotrolu zdravlja ruskih ljekara.

Јedinice nuklearnih, bioloških i hemijskih trupa Ruske vojske uz pomoć specijalne vojne opreme sanirali su Beogradsku infektivnu kliniku i klinički centar "Zemun", koje se nalaze u prvim redovima borbe protiv virusa korona. One primaju većinu pacijenata koji sumnjaju da su zaraženi, a kasnije ih raspoređuju po drugim bolicama, s obzirom na stepen bolesti.

Јoš jedan tim ruskih stručnjaka dezinfikovao je bolnicu u Valjevu. Obrađeno je više od 45.000 kvadratnih metara prostorija i 20.000 kvadratnih metara teritorije bolnice.