X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
07/04/2020 |  09:02 ⇒ 10:55 | Izvor: RTRS

Uzimanje uzoraka od svih koji imaju bilo kakvu respiratornu infekciju (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da će domovi zdravlja biti obavezni da uzmu nalaze od svih građana koji imaju bilo kakvu respiratornu infekciju, bez obzira da li je ona povezana sa virusom korona.
Virus korona (foto: Sputnik / Ilья Naйmušin) -
Virus korona (foto: Sputnik / Ilья Naйmušin)

Šeranić je istakao da će biti izvršen širi obuhvat testiranja zdravstvenih radnika i radnika u domovima za starija lica.

- Imamo dovoljno testova i trenutno smo u upotrebu stavili oko 20.000 testova - rekao je on.

On je dodao da svi domovi zdravlja moraju aktivirati ambulante za akutne respiratorne infekcije.

- I dalje ćemo raditi testiranje lica iz domaćinstava u kojima je utvrđeno da je neko od članova pozitivan na virus korona kako bismo spriječili širenje porodičnih žarišta. Već ističu rješenja za određena lica koja su u lokalnim karantinima i njima ćemo uzeti uzorke i testirati ih prije nego što dođu u zajednicu. U ovoj sedmici krećemo sa širim opsegom testiranja sa ciljem da testiramo što više lica širom Srpske - poručio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, u pet do sedam odsto slučajeva testovi su bili najprije negativni, a potom pozitivni.

- To se dešava svuda u svijetu, a kod nas su takvi slučajevi bili uglavnom kod osoba koje su imale simptome i nalazile su se u izolaciji u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Tu osobu, međutim, ne puštamo kući kada je nalaz negativan nego je zadržavamo dok ne bude izliječena i ponovo je kasnije testiramo. Oko 95 odsto slučajeva ima konstantno negativan nalaz ukoliko je prvi bio negativan, ali izuzeci postoje - pojasnio je Šeranić.

On je istakao da lijek za bolest koja nastaje usljed zaraze virusom korona ne postoji i da ljekari koriste koktele različitih lijekova ili terapije podrške u skladu sa kliničkom slikom pacijenta.

- Pratimo međunarodne protokole i preporuke za liječenje, kao i iskustva iz Kine, Italije, Francuske i drugih zemalja - rekao je Šeranić.

Ministar je zahvalio svim medicinskim radnicima na požrtvovanosti.