latinica  ћирилица
07/04/2020 |  10:35 ⇒ 11:30 | Autor: SRNA

Dva nova slučaja zaraze u Zenici

Kod dva lica iz Zenice jutros je potvrđena zaraza virusom korona, saopštio je ministar zdravlja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Јupić.
Virus korona - Foto: RTRS
Virus koronaFoto: RTRS

- Oboje zaraženih bili su u kontaktu sa ranije zaraženim iz klastera bivšeg "Centra za srce" iz Tuzle. Trenutno u našem kantonu imamo potvrđeno 35 zaraženih, od kojih je šestoro izliječeno - rekao je Јupić, koji je i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona tog ministarstva.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac izjavio je da su zdravstveni radnici i pomoćno osoblje, te pacijenti koji su na Odjeljenju interne medicine bili u kontaktu sa zaraženim kardiovaskularnim pacijentom, bili negativni na prvom testiranju.

Skomorac je rekao da je u tri grupe u proteklih sedam dana testirano ukupno 50 zdravstvenih radnika, osoblja i pacijenata iz Kantonalne bolnice Zenica.

- Kod svih su nalazi prvih testova bili negativni, ali će testiranja biti ponovljena za nekih sedam-osam dana. Do tada će svi naši zaposlenici ostati u samoizolaciji, jer, za sada, nema velike potrebe za njihovim radnim angažmanom - rekao je Skomorac.

On je naveo da se na Odjeljenju za infektivne bolesti nalazi 11 pacijenata koji se liječe od zaraze virusom korona, a u izdvojenom depadansu još devet, prenijeli su federalni mediji.