latinica  ћирилица
07/04/2020 |  12:40 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

SRNA obilježila Blagovijesti i 28 godina rada

Lomljenjem slavskog kolača u sjedištu Novinske agencije Republike Srpske SRNA u Bijeljini danas je obilježena krsna slava -Blagovijesti i 28 godina od formiranja ove medijske kuće.
SRNA - obilježena krsna slava - Blagovijesti - Foto: SRNA
SRNA - obilježena krsna slava - BlagovijestiFoto: SRNA

Slavski obred služen je u sjedištu Srne u Bijeljini u prisustvu dijela zaposlenih u skromnim uslovima zbog situacije u vezi sa virusom korona.

Sveštenik Miran Garilović, stariješina Petropavlovskog hrama u Bijeljini, nakon lomljenja slavskog kolača, čestitao je krsnu slavu svim zaposlenim u Srni i poželio da ova kuća odoli svim iskušenjima i nastavi uspješan rad.

SRNA je osnovana na Blagovijesti, 7. aprila, 1992. godine na Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija - SRNA.

Od 1998. sjedište SRNE je u Bijeljini, a odlukom Vlade Srpske 27. marta 2008. dobila je svoj sadašnji naziv - Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Novinska agencija Republike Srpske bila je prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već počeli ratni sukobi, a glavni prijeratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili su pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

Agencija je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Angažovanošću i predanim radom zaposlenih, SRNA je bila i ostala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila značajna odlikovanja od institucija Srpske.

Od osnivanja 1992. godine, bila je svjedok burnih događaja i hroničar teških vremena. Tokom nepune tri decenije rada i razvoja, SRNA je uspjela da odgovori na visoke zahtjeve profesije i oslonac je svim medijskim kućama na području Srpske, kao i van njenih granica.

Novinska agencija Republike Srpske do danas je prikupila, obradila i objavila više od tri miliona informacija - od vijesti, reportaža, intervjua, analitičkih tekstova, audio i video izvještaja, te fotografija.

SRNA dnevno emituje od 250 do 300 informacija.

Prije tri godine, 2017. SRNA je objavila 98.474 vijesti, 2018. - 105.291, a 2019. godine - 107.275, što je najviše vijesti u jednoj godini u istoriji Novinske agencije Republike Srpske.

Prošlu, 2019. godinu servis SRNE obilježio je serijal tekstova o duhovnim središtima Republike Srpske, koji je rađen po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma, uz svesrdnu pomoć sveštenstva SPC. Tekstovi su praćeni fotografijama, a jedan dio i video sadržajem.

Takođe, urađen je i serijal o turističkim destinacijama u Republici Srpskoj, s ciljem promocije turističke ponude Srpske. Plan uredništva SRNE je da ova dva serijala u toku ove godine budu objavljena u dvije zasebne monografije.

Od prošle godine u servisu SRNE otvorena je posebna rubrika "Srpska pamti" u kojoj su sažeti svi značajni događaji za srpski narod iz proteklih ratova.

Ove godine uveden je i mjesečni pregled važnijih događaja, koji se emituje svakog prvog dana u narednom mjesecu.

Od početka epidemije virusa korona novinari SRNE redovno obavljaju svoje zadatke, odgovorno rade svoj posao i u svakom trenutku naši novinari i snimatelji su na terenu s ciljem da pravovremeno i istinito informišu javnost o svim dešavanjima.

Zahvaljujemo svim korisnicima na dosadašnjoj saradnji sa željom da ona bude nastavljena i ubuduće, a SRNA će odgovorno i profesionalno nastaviti da radi na dobrobit Republike Srpske i njenih građana.