latinica  ћирилица
07/04/2020 |  13:10 ⇒ 13:22 | Autor: SRNA

Pokrenut servis za pružanje psihološke podrške studentima

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Srđan Dušanić i predsjednik Društva psihologa Republike Srpske Dijana Đurić potpisali su danas memorandum o saradnji kojim je pokrenut servis pružanja psihološke podrške srudentima banjalučkog Univerziteta tokom trajanja epidemiološke krize izazvane virusom korona.
Filozofski fakultet - potpisivanje sporazuma - Foto: RTRS
Filozofski fakultet - potpisivanje sporazumaFoto: RTRS

Sporazumom je predviđeno da srudenti, koji se suočavaju sa određenim poteškoćama i izazovima psihološke prirode mogu besplatno i na jednostavan način da potraže i dobiju podrškuod sertifikovanih psihoterapeuta koje okuplja Društvo psihologa Srpske.

Studenti mogu da potraže podršku svakog dana od 9.00 do 22.00 časa pozivom na telefon 065/464-555 ili slanjem imejla psiholoska.podrska@ff.unibl.org, nakon čega će ih koordinator povezati sa psihoterapeutom.

Dušanić je rekao da je pred svima mnogo izazova i da se ne treba stidjeti problema sa kojima se i sami studenti suočavaju, dodavši da nije sramota poražiti stručnu pomoć.

- Planirano je da ovaj program bude nastavljen i nakon vanrednog stanja u Srpskoj zbog pandemije virusa korona, jer problemi ovakve prirode često ne samo da traju već i nastaju nakon kraja neke spoljašnje prijetnje i problema u društvu - rekao je Dušanić i dodao da su ovu saradnju podržali i organi Univertiteta u Banjaluci, kao i rukovodstvo Filozofskog fakulteta i Društva psihologa Srpske.

Prema riječima Đurićeve, krizna situacija u vezi sa virusom korona je podstakla na mnoge druge aktivnosti koje su neophodne kao pomoć stanovništvu.

Ona kaže da Društvo psihologa sarađuje sa Štabom za vanredne situacije, te ističe da su u ovom društvu, kao i na Filozofskom fakultetu shvatili da je bitno organizovati neki vid pomoći studentima.

Đurićeva kaže da su se studenti, kao i cjelokupno stanovništvo našli u situaciji da je došlo do poremećaja uobičajenog načina rada i života, što je stresno za sve.

Ona smatra da je veoma značajno da se saradnja nastavi i nakon vanrednog stanja, naglasivši da će se, tek kada se miri situacija u vezi sa virusom korona, moći govoriti o psihološkim posljedicama, poput depresije i gubitka motivacije.

Đuriđeva je istakla da će studentima biti korisno da sva pitanja i dileme podijele sa stručnjacima Društva psihologa Srpske, te je pozvala i studente, ali i druge građane da im se obrate za pomoć.