latinica  ћирилица
07/04/2020 |  13:53 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

Izmijenjen poslovnik - omogućeno održavanje onlajn sjednica

Sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u vanrednim situacijama moći će se održavati onlajn, odnosno elektronskim putem, odlučeno je na današnjoj sjednici ovog doma.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: RTRS
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: RTRS

Izmjena poslovnika, kojom se omogućava održavanje onlajn sjednica, bila je jedina tačka dnevnog reda vanredne sjednice, a svi prisutni poslanici glasali su za ovu izmjenu.

Sjednica je održana u sarajevskom Domu mladih, uz poštovanje mjera socijalne distance i drugih epidemiološko-zaštitnih mjera, prenijeli su sarajevski mediji.

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo izuzeo je iz naredbi o zabrani okupljanja održavanje sjednica federalnog i parlamenta BiH.

Za sutra je zakazana sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH koji bi takođe trebalo da izmijeni poslovnik kako bi se u vrijeme stanja prirodne i druge nesreće omogućilo onlajn zasjedanje ovog doma.

Održavanjem onlajn sjednica oba doma Parlamenta FBiH biće omogućeno da usvajaju zakone tokom epidemije virusa korona, a prvi bi, prema najavama, već ove sedmice trebalo da bude zakon za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica.