latinica  ћирилица
07/04/2020 |  14:58 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Dodik: Zahvalan sam građanima koji se pridržavaju mjera (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je danas u Trebinju prisustvovao sjednici Gradskog kriznog štaba, rekao je da ovaj štab veoma operativan, te da su mjere koje je donio usaglašene sa odlukama Republičkog štaba za vanredne situacije.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Zahvalan sam građanima koji se pridržavaju mjera - istakao je Dodik i dodao da su rigorozne mjere bile neophodne i da će i dalje ostati na snazi.

On je istakao da je ovo opasna situacija koju nije trebalo ignorisati, što se najbolje vidi iz primjera Švedske koja se ponašala opušteno, a danas uvodi rigorozne mjere.

- Preventivne mjere su se pokazale kao bitne i važno je da zdravsveni sistem može da izdrži pritisak i da se uspješno nosi sa ovom situacijom - rekao je Dodik.

Naglasio da je zdravstveni sistem u Srpskoj spreman, iako još uvijek nije dostignut vrhunac epidemije.

Dodik je rekao da će trebinjskoj bolnici biti proslijeđeni respiratori koje će Srpska dobiti, kako bi Trebinje raspolagalo sa deset respiratora.

On je naveo da je trenutno sedam pacijenata na respiratorima u Banjaluci, da u Republici Srpskoj ima oko 50 slobodnih respiratora, a naručeno je još 130, te da očekuje da će ih i putem humanitarnih kanala Srpska dobiti dovoljno.

- Mislim da ćemo ukupno u Republici Srpskoj imati oko 200 respiratora - dodao je Dodik.

On je istakao da na tržištu ima dovoljno namirnica i da neće biti nestašica.

Dodik je naveo da su posljedice epidemije virusa korona već vidljive u privredi, ali da će Vlada Srpske pomoći privrednim subjektima kako bi prevazišli krizu.

Srpski član Predsjedništva BiH je zahvalio medicinskim radnicima, apotekarima, ali i trgovcima, čistačima, koji su, kako kaže, više izloženi virusu nego oni koji su u kućama.

On je rekao da Vlada pažljivo bira mjere kojim će, prije svega, biti sačuvana radna mjesta, te da je do sada izdvojeno oko 18 miliona KM za uplatu martovskih doprinosa svim radnicima u djelatnostima koje su zatvorene zbog novonastale situacije.

"U aprilu ćemo uplatiti osnovnu platu od 520 KM plus doprinose za sve one koji neće raditi i to će nas koštati oko 50 miliona KM. Tako ćemo uplaćivati svaki mjesec sve dok traje kriza", poručio je Dodik.

On je istakao da će biti nastavljena rigorozna primjena mjera, te je podsjetio na jučerašnju odluku Predsjedništva BiH da na svim graničnim prelazima u Federaciji BiH budu postavljeni obavezni karantini za sve koji uđu u BiH.

Dodik je rekao da će oni granični prelazi, na kojim u roku od 24 časa ne budu obezbijeđeni karantini, biti zatvoreni.

- Čuo sam da je jedan od problema granični prelaz Ivanjica u Federaciji, gdje su ljudi prolazili zbog neodgovornosti određenih službi, koji su ih upućivali na kućnu izolaciju, a što nije bila dovoljno sinhronizovana mjera sa Republikom Srpskom - objasnio je Dodik.

Dodik je poručio da će vlasti u Srpskoj učiniti sve kako bi život bio održan u normali, te je zahvalio svim radnicima koji rade u vanrednoj situaciji.

Srpski član Predsjedništva je rekao da Međunarodni monetarni fond čeka da se zvaničnici u BiH dogovore u vezi sa raspodjelom takozvanog kriznog paketa vrijednog 330 miliona dolara, napominjući da se ne zna kako će kredit biti raspodijeljen između kantona.

- Krizni paket MMF-a je 330 miliona dolara za BiH. To nije redovan paket i ranije je on bio vezan za poplave. Onda je ostalo na entitetima da dogovore strukturu podjele. Tada je bilo je 49 odsto za Republiku Srpsku, 49 odsto za Federaciju BiH /FBiH/ i dva odsto za Brčko distrikt - rekao je Dodik.

On je naveo da je sada predloženo da 39,5 odsto ide za Republiku Srpsku, 59,5 odsto za FBiH i jedan odsto za Brčko distrikt.

- U okviru FBiH postoji saglasnost hrvatske komponente sa takvom jednom raspodjelom. Ono što je nejasno je to kako će se dijeliti između kantona. Tu je zapelo. Bošnjaci smatraju, koliko sam ja shvatio neke, da taj novac treba dijeliti shodno popisu stanovništva - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je obim zaraze jednak i u Republici Srpskoj i u FBiH, te da su i troškovi jednaki.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić zahvalio je Dodiku za podršku, navodeći da je razgovarano o situaciji u vezi sa virusom korona, odnosno o preventivnim, zdravstvenim i privrednim mjerama u borbi protiv virusa.

On je podsjetio da u Trebinju nije zabilježen nijedan slučaj zaraze.

Ćurić je rekao da je veoma važno da se građani i dalje pridržavaju donesenih mjera.