latinica  ћирилица
07/04/2020 |  16:02 | Autor: SRNA

Svako ko ulazi u BiH mora 14 dana u karantin

Republika Srpska i Federacija BiH usaglasile su plan djelovanja i svako ko ulazi u BiH će morati 14 dana u karantin, rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić.
Karantin, Gradiška (foto: Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency) -
Karantin, Gradiška (foto: Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency)

Radončić je na konferenciji za novinare rekao da je to riješeno zaključcima na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva BiH.

On je naglasio da je Republika Srpska radila na jedan način, a FBiH na drugi, a sada će sve biti dovedeno na istu ravan i svi koji dođu u BiH moraju 14 dana ili u šator ili u najbliži opštinski karantin koji bude otvoren.

Kada je riječ o organizovanju letova u smislu repatrijacije, Radončić je naveo da u Savjetu ministara imaju jednu vrstu pravne nedoumice, jer ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministri iz reda hrvatskog naroda smatraju da se nadležnost ne odnosi na tu vrstu letova i da svaki let koji znači potencijalnu opasnost mora da odobri Savjet ministara, a ne ministar bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, postoje dva modusa - da Savjet ministara na svojoj odluci dopuni jednu rečenicu da humani letovi podrazumijevaju repatrijaciju građana BiH, a drugi je da se organizuje telefonska sjednica za svaki let.

- Sada je situacija takva da moramo voditi računa o legalnosti postupka - rekao je Radončić.