latinica  ћирилица
07/04/2020 |  16:35 ⇒ 16:48 | Autor: SRNA

Kajmaković: Odgovorni poslodavci vjeruju mjerama vlasti

U bijeljinskoj regiji je epidemija virusa korona dovela do otpuštanja 145 radnika, što je skoro minorno u odnosu na broj zaposlenih i pokazuje da odgovorni poslodavci vjeruju mjerama vlasti Republike Srpske, izjavio je Srni rukovodilac filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u Bijeljini Siniša Kajmaković.
Siniša Kajmaković - Foto: SRNA
Siniša KajmakovićFoto: SRNA

- Ovo je ogledalo ozbiljnosti rada institucija vlasti, Vlade i Kriznog štaba, prvenstveno što nemamo eskalaciju epidemije u smislu broja oboljelih i smrtnosti, ali i što zbog mjera koje se već provode poslodavci ipak nisu masovno davali otkaze svojim zaposlenim, kako vidimo da se dešava u svijetu - rekao je Kajmaković.

On kaže da je najbolji parametar dobro urađenog posla povjerenje, odgovornost, savjesnost, solidarnost i ozbiljnost poslodavaca u Srpskoj i vjera poslodavaca u mjere koje je Vlada obećala i koje su počele da se primjenjuju.

- Griješe poslodavci koji dijele otkaze, jer se eksplicitno zamjere odredbama Vlade koja je najavila da će oni koji budu trpeljivi i razumni i nađu način da premoste ovo teško vrijeme, a da ne daju otkaze radnicima, dobiti čitav set benefita koji je već počeo da se primjenjuje - ističe Kajmaković.

On navodi da su neki od benefita preuzimanje plaćanja doprinosa na lične dohotke u martu i aprilu, odlaganje plaćanja PDV i poreza na dobit, kao i kreditnih anuiteta.

Kajmaković ističe da ne mogu očekivati benefite privrednici koji su otpustili radnike, pogotovo masovno, navodeći da je to jasna poruka vlasti Republike Srpske.

 - Država je tu, prije svega, da zaštiti radnike i njihovu egzistenciju, kao i ličnu potrošnju, koje nema ukoliko nema plate, a lična potrošnja generiše obnovu društva - dodao je on.

Kajmaković je precizirao da je, od uvođenja vanredne situacije zbog epidemije virusa korona 16. marta do danas, otkaze dobilo 105 radnika u Bijeljini, 32 u Loparama i osam u Ugljeviku, a riječ je o onima koji ostvaruju pravo na novčanu naknadu preko Zavoda za zapošljavanje.

On je naveo kao krajnje loš primjer u Loparama, gdje je firma otpustila više od 70 zaposlenih, a kao jako dobar primjer - privrednika u Ugljeviku koji je svim radnicima produžio ugovore iako su istekli u martu.

Kajmaković je rekao da radnici koji su dobili otkaz od poslodavca imaju pravo na novčanu naknadu preko Zavoda za zapošljavanje, u iznosu od 416 do 800 KM, pri čemu godine staža uslovljavaju dužinu isplate, a visina prethodnih ličnih primanja visinu novčane naknade.