latinica  ћирилица
07/04/2020 |  17:21 ⇒ 21:04 | Autor: RTRS

Ministarstvo finansija: BN TV obmanjuje javnost netačnim informacijama

Ministarstvo finansija najodlučnije odbacuje neistinite tvrdnje koje su iznesene na portalu BN televizije u tekstu pod naslovom "Iz Vlade Republike Srpske izlaze netačne informacije – Hoće li neko odgovarati?!" i traže od te televizijske kuće da pod hitno povuče istu i na istom mjestu objavi demanti, u suprotnom će Vlada Srpske biti prisiljena da prava traži pravnim putem.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Demanti prenosimo u cijelosti: 

Ministarstvo finansija Republike Srpske u jučerašnjem saopštenju o rezultatima aukcije obveznica nije iznijelo neistine, jer je Republika Srpska na tržištu hartija od vrijednosti prodala svih 35.000 obveznica po diskontnoj kamatnoj stopi, a ne kuponskoj, čime je Republika Srpska u veoma teškim vremenima po zdravlje stanovništva i privredu realizovala 33.393.500 KM.

Vrijednost potražnje je daleko premašila ponudu za čak 60 odsto, o čemu smo informisali javnost.

Tržište državnih hartija od vrijednosti je važan dio opšteg finansijskog tržišta. Višak novca kojim banke/investitori raspolažu pokazatelj je likvidnosti odnosno pozitivnog stanja finansijskog sistema što i omogućava finansiranje potreba države kroz plasman hartija od vrijednosti. U skladu sa zakonim ponude i potražnje se, na tim tržištima, formira efektivna kamatna stopa.

Stopa prinosa državnih hartija od vrijednosti zavisi od vrste hartija i rejtinga zemlje koja ih emituje, ali prvenstveno od opšte situacije na finansijskim tržištima.

Republika Srpske je do sada prodavala kratkoročne hartije od vrijednosti sa kamatnom stopom nula, a dugoročne sa premijom, što je medijima željnim senzacionalizma promaklo ili nisu željeli da objavljuju takve informacije u kojima je Republika Srpska imala znatno povoljniji odnos kao ponudilac hartije od vrijednosti, jer je dobila više nego što je nudila.

Izdavanje odnosno emisija državnih hartija od vrijednosti ima prednosti u odnosu na ostale načine zaduživanja jer je transparentnije, daje mogućnost da država provjeri opravdanost zaduživanja u javnosti kao i da stanovništvo ostvari prinose posuđivanjem sredstava državi.

U situaciji koje je u svijetu izazvala pandemija korona virusa, ali i generalno govoreći, države se gotovo uvijek zadužuju na finansijskim tržištima, a ne kod komercijalnih banaka.

Republika Srpska kao i sve zemlje okruženja i svijeta novim zaduženjem nastoji da obezbjedi dovoljno likvidnih sredstava kojim bi se potpomogao i ubrzao oporavak stanovništva i privrede od štetnih posljedica virusa korona.

Svakom ko ima elementarno znanje o funkcionisanju tržišta jasno je da se zlonamjernim i neistinitim tekstom koji ste objavili nanosi nemjerljiva šteta Republici Srpskoj u uslovima pandemije korona virusa, čime ste narušili ugled Ministarstva finansija, Vlade Republike Srpske, ali i svoje matične kuće, pitanje je samo ko će za to snositi odgovornost.