latinica  ћирилица
07/04/2020 |  18:07 | Autor: SRNA

Ajdinović: Izdata 23.164 rješenja o izolaciji

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović saopštio je danas da su federalni inspektori na graničnim prelazima u Federaciji BiH /FBiH/ izdali 23.164 rješenja o četrnaestodnevnoj izolaciji.

Ajdinović je konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je mjerama i nadzorima obuhvaćeno ukupno 2.719 lica - državljana BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj, koji su u BiH ušli preko graničnih prelaza koji se nalaze na teritoriji FBiH.

- Isto je učinjeno i za 275 lica, državljana BiH sa prebivalištem na području Brčko distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta - rekao je Ajdinović.

On je naveo da danas ističu mjere za 441 rješenje o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a zaključno sa jučerašnjim danom je za 14.894 lica istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

Ajdinović je naglasio da kantonalni policijski organi svakodnevno kontrolišu lica kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznu izolaciju, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 398 zbirnih službenih zabilješki o nepoštovanju izrečenih mjera, a protiv 64 lica biće pokrenuti prekršajni postupci.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, Ajdinović je rekao da su na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona do sada ukupno izvršena 162 inspekcijska nadzora, te 155 kontrolnih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima.

- Utvrđena su 163 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 163 prekršajna naloga u iznosu od 261.350 KM. Kod 155 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene - rekao je Ajdinović.