latinica  ћирилица
08/04/2020 |  13:06 | Autor: SRNA

VSTS: Diskriminacija - gorući problem Roma

Romi u BiH se i danas suočavaju s kršenjem osnovnih prava - socijalnih, ekonomskih i kulturnih, iako su ostvareni brojni pomaci s ciljem punog uključivanja Roma u sve društvene tokove, prvenstveno u kontekstu uspostavljanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.
VSTS - Foto: RTRS
VSTSFoto: RTRS

Povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, VSTS BiH ističe da pristup pravdi mora biti jednak za sve građane pred sudom, a odnos nosilaca pravosudnih funkcija prema svim korisnicima pravosudnog sistema mora biti jednak bez obzira na porijeklo, rasu, pol, dob, vjeru, nacionalnost, društveni ili ekonomski status.

S obzirom da je problem diskriminacije istaknut kao jedan od gorućih problema sa kojima se Romi suočavaju, VSTS je, u okviru Projekta "Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH – druga faza", koji finansira Vlada Švedske, izvršilo analizu predmeta diskriminacije na sudovima u BiH.

Na osnovu rezultata ove analize, VSTS je izvršio dopunu Sistema za automatsko upravljanje predmetima - CMS sistem kako bi se omogućilo sveobuhvatno prikupljanje podataka o oblicima, vrstama i osnovama diskriminacije u pravosuđu BiH.

Neujednačena sudska praksa u ovoj oblasti, kao i nedovoljno razumijevanje pojedinih instituta Zakona o zabrani diskriminacije, ukazali su i na potrebu dodatne edukacije sudija i zaposlenih koji vrše unos podataka u CMS sistem, zbog čega VSTS planira provesti odgovarajuće obuke, kojima će se nosioci pravosudnih funkcija i pravosudno osoblje dodatno educirati o značaju i načinu unošenja podataka, koji se odnose na diskriminaciju.

Unapređenje načina unošenja i prikupljanja podataka omogućava identifikovanje i otklanjanje eventualnih problema u pravosuđu BiH kada je riječ o postupanju u predmetima diskriminacije što omogućava pristup pravdi za sve građane BiH.

VSTS nastoji da se programima obuke i stručnog usavršavanja entitetskih centara za edukaciju sudija i tužilaca obuhvate odgovarajuće obuke/seminari, sa ciljem upoznavanja nosilaca pravosudnih funkcija sa položajem i potrebama pripadnika ranjivih grupa, kao ravnopravnih korisnika pravosuđa, te pružanja adekvatne pomoći i podrške u ostvarenju njihovih prava.

Međunarodni dan Roma obilježava se 8. aprila od 1971. godine, u sjećanje na prvi Svjetski kongres Roma u Londonu gdje su se prvi put susreli predstavnici Roma iz 25 zemalja i osnovali Romsku uniju.

Tog dana izabrani su romska zastava i službena himna i odlučeno je da se izmijene svi uvredljivi nazivi njihovog naroda sa riječju Rom što u prevodu sa romskog jezika znači čovjek.