latinica  ћирилица
08/04/2020 |  13:10 | Autor: SRNA

Policija sklanja migrante u Ušivak i Blažuj

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo aktivno rade na sklanjanju migranata s ulica kako bi se smanjio rizik od širenja virusa korona, a migrante koje zatekne na terenu smješta u migracione centre Ušivak ili Blažuj.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo napominju da će policija vršiti neposredno vanjsko osiguranje i obilazak migrantskih centara na području Kantona Sarajevo, te nastaviti i sa aktivnostima premještanja migranata koji se eventualno zateknu van prihvatnih centara.

Policija je krajem marta sprovela akciju pronalaska, kontrole i premještanja migranata koji su pronađeni na otvorenim javnim površinama i nelegalnim privatnim smještajima na području Kantona Sarajevo.

- Tom prilikom je više od 400 migranata, u saradnji sa Službom za poslove sa strancima Ministarstva bezbjednosti i Međunarodnom organizacijom za migracije /IOM/, smješteno u migrantski centar Blažuj, gdje su prethodno osigurani neophodni uslovi za njihov smještaj - ističu u kantonalnom MUP-u.

Što se tiče kapaciteta u migracionim centrima Ušivak ili Blažuj, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić rekao je da oni jesu puni, ali ne i prenatrpani.

- Kada govorimo o kapacitetima onda možemo reći da smo došli do neke gornje granice. Migranti koji su u ovom periodu sklonjeni s ulica u prihvate centre odvojeni su od migranata koje se tu nalaze odranije. Јako je važno to da su oni razdvojeni - rekao je Ujić za portal "Kliks".

Prema njegovim riječima, situacija je pod kontrolom i čini se sve da bi se smanjio rizik da se zaraza uvuče u prihvatne centre.