latinica  ћирилица
08/04/2020 |  13:13 | Autor: RTRS

Tegeltija svim Јevrejima čestitao Pesah

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je Pesah predsjedniku Јevrejske zajednice BiH, jevrejskim opštinama i svim Јevrejima u BiH, kojima je poželio mir, zdravlje i srećne predstojeće dane praznovanja.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

- U ime Savjeta ministara i svoje lično ime, Vama, jevrejskim opštinama i svim Јevrejima u BiH upućujem iskrene čestitke povodom Pesaha. Želim vam mir, zdravlje i srećne predstojeće dane praznovanja u spomen na izlazak i izbavljenje vaših predaka iz viševjekovnog misirskog ropstva - navedeno je u čestitki.

Tegeltija je Јevrejima poželio da Pesah svima unese radost u srca i nadu u brzo prevazilaženje izazova sa kojima se svi suočavaju, te da naredne godine praznik dočekaju sa svojim najmilijima.

Јevreji u BiH i širom svijeta slave Pesah, izlazak Јevreja iz egipatskog ropstva. To je praznik proljeća, beskvasnog hljeba i dobijanja Tore - deset Božijih zapovijesti.

Pesah je jedan od najstarijih praznika i traje osam dana, a obilježava se svečanom večerom seder /hebrejski - red/ na kojoj se molitve, čitanje Hagade i svi običaji, odvijaju po strogo utvrđenom redu.