latinica  ћирилица
08/04/2020 |  14:27 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

U planu uspostavljanje tri fonda (FOTO)

Glavni koordinacioni tim, koji čine zvaničnici Republike Srpske, analizirao je donesene mjere za podršku privredi i razmatrao mjere koje su u pripremi, a jedna od njih je uspostavljanje Garantnog kreditnog fonda kao podrška malim i srednjim preduzećima kroz davanje garancije za uzimanje kredita kod poslovnih banaka za finansiranje obrtnog kapitala i likvidnost.
Glavni koordinacioni tim - Foto: RTRS
Glavni koordinacioni timFoto: RTRS

U pripremi je i uspostavljanje Kompenzacionog fonda za podršku privredi i zdravstvenom sektoru i Fonda za podršku lokalnim zajednicama i preduzećima od lokalnog značaja.

Na današnjem sastanku, Glavni koordinacioni tim upoznao se sa tokom razgovora koji se vode sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom komisijom, s ciljem obezbjeđivnja donatorskih i kreditnih sredstava za borbu protiv virusa korona i saniranja posljedica pandemije.

Razgovarano je i o efektima donesenih mjera na teritoriji Republike Srpske u suzbijanju pandemije i jačanju sposobnosti zdravstvenog sektora, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Glavni koordinacioni tim pozvao je građane da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih instutucija kada je riječ o zaštiti od virusa korona, kao lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

Glavni koordinacioni tim čine predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.