latinica  ћирилица
08/04/2020 |  14:37 | Autor: SRNA

Čubrilović čestitao Pesah

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je Pesah jevrejskim opštinama Banjaluka i Doboj i svim Јevrejima u Republici Srpskoj i BiH.
Nedeljko Čubrilović - Foto: TANЈUG
Nedeljko ČubrilovićFoto: TANЈUG

- Neka ovaj praznik nade, spasenja i slobode svima donese dobro zdravlje, mir, toleranciju i solidarnost. Srećan Pesah! - navodi se u čestitki, koju je Čubrilović uputio u ime Narodne skupštine i u svoje ime.

Čubrilović je pripadnicima jevrejskog naroda poželio mir, sreću i porodično blagostanje povodom nastupajućeg Pesaha, praznika oslobođenja od stega ovog svijeta i stvaranje novog, boljeg društva.

- Čestitam vam ovaj veliki praznik sa željom da dane Pesaha proslavite u toplini porodice, ljubavi i zdravlju - ističe se u čestitki.

Јevreji u BiH i širom svijeta slave Pesah, izlazak Јevreja iz egipatskog ropstva. To je praznik proljeća, beskvasnog hljeba i dobijanja Tore - deset Božijih zapovijesti.

Pesah je jedan od najstarijih praznika i traje osam dana, a obilježava se svečanom večerom seder /hebrejski - red/ na kojoj se molitve, čitanje Hagade i svi običaji, odvijaju po strogo utvrđenom redu.