latinica  ћирилица
08/04/2020 |  15:02 ⇒ 15:03 | Autor: SRNA

Predloženo produženje pritvora za graničnog policajca Raju Kikića

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora graničnom policajcu Raji Kikiću, osumnjičenom za primanje dara ili drugih oblika koristi, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Produženje pritvora je predloženo jer je Kikić svojim postupkom ozbiljno ugrozio zdravlje građana BiH puštajući tri lica koja dolaze iz Austrije, kao jedne od zemalja sa intenzivnom transmisijom virusa korona, bez upućivanja na bilo kakav sanitarni ili zdravstveni pregled i bez važećih putnih isprava.

Osumnjičeni je pod istragom da je tražio i dobio dar kako bi, suprotno zakonskim odredbama i mimo predviđenih zdravstvenih i sanitarnih procedura, na graničnom prelazu Brčko pustio u BiH troje putnika koji su došli iz Hrvatske, a prethodno su bili i u drugim zemljama.

S obzirom na to da se radilo o mlađim licima sa intenzivnim društvenim kontaktima i kretanjem, Kikić je ovim postupkom prouzrokovao veliku opasnost po zdravlje i živote građana BiH.

Pritvor je predložen jer je postupak osumnjičenog prouzrokovao uznemirenje i strah javnosti i građana zbog mogućih posljedica počinjenog krivičnog djela.

Prijedlog je upućen Sudu BiH.