latinica  ћирилица
08/04/2020 |  16:12 ⇒ 16:43 | Autor: RTRS

Virtuelne radionice za osobe sa Daunovim sindromom (FOTO)

Down syndrom centar Banjaluka svakodnevno organizuje virtuelne radionice, u dvije smjene, prijepodne i poslijepodne.
Down syndrom centar Banjaluka - Foto: RTRS
Down syndrom centar BanjalukaFoto: RTRS

Za sada imaju tri grupe po osam osoba sa Daunovim sindromom iz Republike Srpske, Srbije, Norveške i Austrije.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo je pomoglo Down syndrom centru u vezi poboljšanja tehničke opreme kako bi mogli uključivati još više polaznika virtuelnih učionica za osobe sa Daunovim sindromom.

Down syndrom centar je organizovao virtuelne učionice u kojima osobe sa Daunovim sindromom nastavljaju svoj rehabilitacioni program PAIN koji je namijenjen osobama sa Daunovim sindromom starijih od 18 godina. Pokretač i idejni tvorac ovih virtuelnih učionica je upravnik Down syndrom centra Banjaluka Zoran Јelić koji je i tvorac i pokretač rehabilitacionog programa PAIN, prenesenog modela iz EU.

Down syndrom centar Banjaluka (Foto: RTRS)

U virtuelnim ucionicama organizovana je škola glume koju vodi glumica Aleksandra Spasojević.

Edukativno obrazovne radionice vodi profesor doktor Ljiljana Krneta.

Pored ovih radionica rade se i kolektivne psihoterapije, taiči vježbe ravnoteže, aktivna muzikoterapija, kao i razne druge društvene i sportske radionice.

Od nedavno je uvedeno učenje stranih jezika kao što je Norveški, te raznih običaja iz stranih zemalja. Ove radionice vode upravo osobe iz evropskih zemalja koje su uključene u same radionice i virtualne učionice koje je organizovao Down syndrom centar Banjaluka.

- Imamo svakodnevna uključenja gostiju, kao što su ministri u Vladi Republike Srpske, ambasadori BiH u evropskim zemljama kao što je Koviljka Špirić, generalni konzul Srbije u BiH Vladimir Nikolić, te razni drugi gosti raznih struka i profila. Pomažu nam ministri kao što je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, ministar zdravlja Alen Šeranić, ministar naučnotehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva Srđan Rajčević, razni funkcioneri kao što je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić - navode iz Down syndrom centra Banjaluka. 

U javnosti je virtuelni rad Down syndrom centra Banjaluka naišao na veliki pozitivni odjek.

- Dobijamo velike pohvale, kao i rezultate, jer su osobe sa Daunovim sindromom presrećne ovim načinom rada. Polaznici iz Norveške i Austrije su nam rekli da kod njih ne postoji ovako nešto, da u ovo vrijeme virusa korona osobe sa Daunovim sindromom imaju priliku da uče, rehabilituju i druže se - rečeno je iz Down syndrom centra Banjaluka.

Problemi u realizaciji ovih virtuelnih učionica jeste internet koji slabi signal.

- Tražili smo od Mtela da nam pomognu u vezi interneta jer su Mtel-ovi radnici izvršili preseljenje našeg priključka iz ZTC Banja Vrućica u Banjaluku, ali brzina interneta nije zadovoljavajuća za ovaj naš virtuelni rad. Uskoro uvodimo nove radionice kao i goste - naglasili su iz Down syndrom centra Banjaluka.

Svakog dana na kraju smjene u održava se virutelna žurka gdje svi sviraju, pjevaju i plešu, a sve pod motom "Ostanite što duže kod kuće kako bi svi što prije mogli izaći napolje".

- Molimo nadležne gradske institucije da nam se priključe i pomognu oko rješavanja problematike i same realizacije virtuelnih učionica za osobe sa Daunovim sindromom - poručuju iz Down syndrom centra Banjaluka.