latinica  ћирилица
08/04/2020 |  17:37 | Autor: SRNA

Dačić: Narednih dana iz Amerike se očekuje 6.000 testova

Amerika će narednih dana dostaviti Srbiji 6.000 kompleta za testiranje na virus korona, rekao je američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Glavna tema razgovora bila je pandemija virusa korona i mjere koje Srbija i SAD preduzimaju u borbi protiv ove opake bolesti, s ciljem zaštite stanovništva, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Dačić je prenio zahvalnost Srbije za najavljenu pomoć SAD, posebno imajući u vidu da su SAD trenutno jedna od najpogođenijih država virusom korona u svijetu.

On je uputio saučešće ambasadoru Godfriju povodom velikog broja žrtava koje je virus korona odnio u SAD, uključujući i ambasadorovog oca.

Dačić je podsjetio da je Vlada Srbije danas poslala u SAD avion "Er Srbije", kojim će biti vraćeni srpski studenti i đaci koje je pandemija zatekla u SAD, a da se u tom avionu nalazi 170 američkih državljana koji će biti vraćeni u SAD.

Godfri je zahvalio za pomoć Srbije u evakuaciji američkih državljana, podsjetivši da je Srbija humanitarnim letom 26. marta već prevezla 64 američka državljana u SAD i da je američki državni sekretar Majk Pompeo tim povodom uputio pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je zahvalio na ovom gestu.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o najznačajnijim temama u okviru bilateralne i multilateralne saradnje, kao i načinima njenog unapređenja.